Българските журналисти подкрепиха колегите си от Сърбия и Гърция

  • 10.05.2014
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова, Петя Колева

Последният ден на Международната журналистическа конференция "Медии и издателски политики" във Варна премина под мотото Европейско медийно законодателство.

Медийният експерт д-р Бисера Занкова сподели своите размисли за това, как би следвало да се насърчи новата медийна среда и допълни , че основната цел на Европейския съюз е създаването на конкурентен пазар за медиите. Но за да се случи това, би следвало да се приложи нов подход и създаване на нов облик на медиите.

Емоции породи изказването на Мария Антониаду - председател на Съюза на журналистите в Атина, която разказа за състоянието на медиите  в южната ни съседка по време на кризата. Орязването на бюджетите им е довело до понижаване на качеството, както и поставяне под съмнение на легитимността им. 

"Това доведе до смут в медиите- каза тя - Много вестници бяха орязани и загубиха читателската си аудитория. Заради кризата закриха 27 издания и 3 радиа. Сред спрените беше и Националната ни телевизия. Повече от 10 журналисти останаха без работа. Но и тези, които все още работим, сме под напрежение, защото не знаем какво решават работодателите."

Наскоро отново започна излъчването на реформираната Национална телевизия, в която работят вече само 200 души. В тази връзка Мария Антониаду съобщи, че Съюзът на журналистите в Атина не приема това действие на правителството.

Самата тя е била заплашвана 4 пъти заради своята борба в защита на правата на журналистите, допълни Антониаду .

След като гръцката журналистическа лидерка приключи своя емоционален разказ, по предложение на представителя на БНР Иван Върбанов участниците във форума изразиха своята подкрепа за колегите ни от Гърция и Сърбия в защита на техните права и в защита на свободата на словото.

В заключителните си думи Снежана Тодорова изрази своето задоволство от това, че е осезателно желанието на всички присъстващи да бъдем единни и да браним независимостта на медиите.

От името на участниците в конференцията тя благодари на екипа на Международния дом на журналистите с управител Георги Недялков за отличната организация по време на събитието.