СБЖ в Плевен подготвя юбилейно издание за 120-та годишнина

  • 13.06.2014
  • СБЖ
  • Иван Каневчев
Иван Илиев

Различни инициативи, посветени на 120 години организирано журналистическо движение у нас обсъди на свое събрание дружеството на СБЖ в Плевен. Юбилеен вестник с най-малко 8 страници предвиждат да издадат плевенските колеги.

Засега варианти за работни заглавия са „Ново Северно ехо” (по името на най-дълго излизалия вестник в Плевен преди 1944 г.), „Гласове от Мизия” и „Гласове от Севера”. Концепцията и самото списване на юбилейния вестник бяха поверени на демократично избрана 5-членна редколегия с главен редактор Иван Илиев. (Той е създател и собственик на новинарския сайт „Плевен за Плевен”).

Предвижда се вестникът да има и електронен вариант, който да се обновява периодично. Той трябва да обедини различни интересни публикации на плевенски колеги, оставили следа във времето. За интересни архивни материали, посветени на местния периодичен печат ще се разчита на историка Красимир Петров от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен, който е доказал интереса си към темата. 

За издаването ще се търсят спонсори, като се предвижда юбилейното издание да има пълноцветни страници. Тиражът ще е около 500, тъй като на всички читалища в общината /над 100/, ще бъдат раздадени по 2-3 броя. Вестникът, посветен на 120-та годишнина, ще бъде подарен и на всички училища в региона, както и на членовете на дружеството. Предвижда се той да бъде издаден до към 15 септември, а официалното представяне да стане в Деня на будителите – 1 октомври.  

Ръководството на плевенското дружество призова колегите да се включат и в дарителската кампания, за събиране на литература, организирана от младите ротарианци. Събраните книги ще бъдат дарени на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. 

Част от проявите, посветени на 120-та годишнина ще бъде и гостуването на председателя на СЕМ в Плевен Георги Лозанов в близките дни. Той е поканен на разговор с колегията по темите за медийната среда днес и обективността на журналистиката.