СБЖ подкрепя Седмицата за превенция на детската пътна безопасност (5 -11 септември)

  • 10.09.2015
  • СБЖ

Седмицата е в навечерието на новата учебна година и е част от Националната кампания „Да пазим децата на пътя”. Съюзът е медиен партньор на „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. Част от съвместната инициатива е изготвянето на три вида листовки, припомнящи някои от най-важните правил за пътна безопасност, които никога не трябва да се забравят.

Листовките са  насочени към всички шофьори, към учениците, към родителите им и към  цялата общественост. Те ще се разпространяват онлайн, както и в социалните мрежи  Facebook, Twitter и Linkedin. Публикува ги и нашият сайт

Ваканцията свърши и идва 15 септември, децата отново тръгват на училище, започва напрегнатото ежедневие на ученици и родители. Но нека да не забравяме, че успоредно нарастват и рисковете, включително и от пътно-транспортни инциденти.

В рамките на инициативата „Децата тръгват на училище”, провеждана в началото на всяка учебна година, сега „Пътна полиция” предвижда още по-сериозни мерки и още по-строг  контрол за безопасността на най-малките.

В първия учебен ден  ще има засилено полицейско присъствие около всяко училище и засилени мерки срещу шофьорите нарушители в цялата страна, за ограничаване на скоростта и спазване на правилата за движение. Това предупреждават от “Пътна полиция” при ГДНП. 

Съюзът на българските журналисти е медиен партньор в тази постоянна грижа за опазване живота и здравето на децата ни.

Като част от съвместните инициативи между Отдел „Пътна полиция” – ГДНП и СБЖ  в рамките на акцията „Децата тръгват на училище”  публикуваме  специални листовки, в които припомняме основните опасности на пътя и задълженията на шофьорите, на децата и юношите, на техните родители и близки.

 От „Пътна полиция” припомнят, че над една четвърт от пътно-транспортните произшествия се случват с пешеходци. „Черната статистика” сочи още, че над 1000 деца всяка година  стават жертви на катастрофи. В периода от 2011 до 2015 година при пътни инциденти са загинали 143 деца, а над 5000 са ранени.  

Всички ние сме свидетели на усилията и мерките,  които „Пътна полиция” предприема за справяне със зачестилите  произшествия по пътищата. Но, за да бъдат те още по-успешни, е необходимо всички ние, цялата общественост, да бъдем съпричастни и да отстояваме спазването на Закона за движението по пътищата

И най-важното – да помним, че нашите деца са навсякъде около нас – на улицата, в автомобила, на училище или на път. Длъжни сме да ги пазим и да им позволим да пораснат, защото те са нашето бъдеще.