Изложба в Добрич с творби на Михаил Петков - създател на българската тв графика

  • 08.06.2021
  • БТА
  • Юлияна Христова, Добрич
Градската галерия в Добрич

Повече от 3 десетилетия Михаил Петков е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран".

Творби на именития художник Михаил Петков (1933-2015 г.) - създател на българската телевизионна графика, са събрани от колекции в страната за обща изложба в родния му Добрич, съобщават от художествената галерия. Експозицията се открива на 10 юни.

Михаил Петков е възпитаник на проф. Илия Бешков в Националната художествена академия, която завършва с отличие.

Повече от 3 десетилетия е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран", припомнят от галерията.

Михаил Петков участва в редица представителни изложби в Австрия, Япония, Индия, САЩ, Италия, Франция, Русия, скандинавските страни и други.

За изложбата в родния град на художника са подбрани творби от фондовете на Галерията за графично изкуство във Варна, на галериите в Шумен, Силистра, Балчик, Каварна, както и от личната колекция на фамилията.

В експозицията са включени творби от по-ранните периоди на художника, когато работи гравюра върху дърво, линогравюра, акватинта, офорт. Ще бъдат показани и негови по-късни графики, изпълнени в една от най-трудоемките техники - мецотинто, както и отпечатани върху китайската хартия "шине коле" и върху ръчно изработена от автора хартия, посочват от художествената галерия. Изложбата ще остане в Добрич до 20 юли.