Фотоизложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" в Габрово

  • 17.06.2021
  • БТА
  • Жанет Михова, Габрово
Георги Чапкънов-Чапа в един от кадрите, "хванати" от Иван Бакалов

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

В експозицията ще бъдат показани и 10 пластики на Георги Чапкънов. Изложбата е под наслов "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" и се открива на 18 юни от 18,30 часа в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. Това съобщи Светлана Михайлова от музея.

По думите на Михайлова, един творец и един журналист обединяват магията на творчеството и документирането на творческия процес. В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му, преследва знаците за непреходното в живота, улавяйки чрез обектива си емоции, спомени, асоциации, въпроси и размисли.

Скулпторът Георги Чапкънов прави същото, ала по-бавно, в стилистиката на старателно граден почерк. И двамата изследват малкия детайл, в който е кодирана истината за цялата картина, понякога са в компания от спътници и съдници, съучастници и съмишленици, обясни Михайлова.

Тя разказа, че в дългите години на познанството им Иван Бакалов оставя маркери за значими срещи с онази отиваща си бохема на скептици, мислители, мъдреци, които шеговито и иронично кръстосват контрастни територии. Непреднамерената небрежност на фотографиите му са като бележки под линия на един ненаписан разказ за цяла епоха, през която с труд и човеколюбие преминава творческият живот на Георги Чапкънов.

Според Бакалов, Георги Чапкънов е може би най-продуктивният български скулптор. През ателието му минават известни и по-малко известни личности - писатели, художници, дипломати. Чапкънов твори малка пластика и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини. Сред неговите творби има фигури по площадите в България, Япония, Южна Корея, Нидерландия, Германия.

От Музея на хумора и сатирата посочиха, че професор Георги Чапкънов е един от най-уважаваните и ценени български творци, а ролята му за развитието на габровския музей е огромна. Той е неколкократен участник в Габровското биенале, както и в международното жури на конкурса, носител е и на наградата "Златният Езоп". Чапкънов създава статуетките "Златният Езоп" и "Чарли Чаплин", както и плакета "Хитър Петър", които се връчват като награди на международните конкурси, организирани от музея през годините.

Организаторите на изложбата припомниха, че Чапкънов е почетен гражданин на Габрово и автор на любимите на всички габровци и гостите на града скулптури на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса, разположени в откритото пространство пред музея. 

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където доскоро е хоноруван преподавател по пресфотография. Автор е на книгите "Заговорите против Живков - разкази от първо лице", "В сянката на Борисов", "Мачтите в края на улицата - 5500 км с кола из САЩ", "До Чикаго и напред On Route 66".