Подкаст поредицата на БНТ за медийна грамотност „МеГра“ с нов сезон

  • 18.06.2021
  • БНТ

Аделина Радева, Христина Христова, Татяна Йорданова и Милена Кирова ще са панелисти във втори сезон на поредицата, в която продължават да се разглеждат различни аспекти на медийната грамотност.

През 2020 година БНТ стартира подкаст канал, достъпен на всички платформи и се превърна в първата българска телевизия с подобно съдържание. Една от най-успешните теми е подкаст поредицата „МеГра“, която в рамките на 10 епизода постави началото на дискусии по темата за медийната грамотност. В първи сезон се включиха едни от най-авторитетните журналисти на обществената телевизия – Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева, Татяна Тасева, Аделина Радева, Надежда Василева, Александър Марков, Иво Никодимов, Мария Чернева, Георги Любенов, Надя Обретенова, Христина Христова, Цветелина Йорданова, Джанан Дурал, Спас Кьосев, Даниел Михайлов, Мариела Драгова и Даниел Чипев.

Вторият сезон на „МеГра“ продължава с нови пет епизода, панелисти в които са Аделина Радева, Христина Христова, Татяна Йорданова и Милена Кирова. В поредицата те ще разглеждат различни аспекти на медийната грамотност - какво представляват дезинформациите; защо има толкова фалшиви информации в здравната сфера; как социалните мрежи раждат фалшиви новини; кои са най-важните етични норми, които журналистите спазват и каква е ролята на обществените медии в развитието на медийната среда в Европа. Продължението на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

За първи път подкастът ще има визуализация, която ще дава възможност и на потребителите на YouTube да слушат “МеГра”. Епизодите ще излизат всяка седмица в платформите, както и в официалния YouTube канал на Българската национална телевизия.

“Това е още една стъпка към развитието на дигиталното съдържание на БНТ. Вярваме, че така ще достигнем до още по-голяма аудитория и ще помогнем на повече хора да развият критично мислене и да изградят собствени контроли за проверка на информацията. Сигурни сме, че няма по-добри “учители” от водещите и репортерите на Българската национална телевизия”, заявява авторът на “МеГра” и член на УС на БНТ Антон Андонов.

Всички епизоди на поредицата „МеГра“ са достъпни за слушане, в обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ.

 

 

м.л.