ЕФЖ зове ЕП за приемане на силен и навременен Европейски закон за свободата на медиите
  • 09.02.2023 09:00

В СБЖ получихме писмо от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), с което тя призовава всички свои колективни членове да публикуват и разпространят на 9 февруари точно в 9 часа посланието на десетки журналистически формации, организации за гражданско общество, цифрови права и свобода на медиите до Европейския парламент. То приканва евродепутатите да приемат силен и навременен Европейски закон за свободата на медиите (ЕЗСМ).

Вълна от възмущение заради карикатура на „Шарли Ебдо“ за земетресенията в Турция
  • 07.02.2023 20:32

Френското сатирично списание "Шарли ебдо" предизвика възмущение, като публикува карикатура, осмиваща Турция, след като страната беше засегната от две смъртоносни земетресения в понеделник, съобщава Анадолската агенция.

Салман Рушди даде първото си интервю пред The New Yorker 6 месеца след нападението
  • 07.02.2023 12:26

Месеци след като беше намушкан няколко пъти, докато се подготвяше да изнесе лекция, британският писател Салман Рушди не вижда с дясното око, опитва се да пише и на моменти сънува "плашещи" кошмари.

"Репортери без граници" се борят да освободят задържан в Афганистан журналист
  • 06.02.2023 21:32

Неправителствената организация "Репортери без граници", 14 френски медии и продуцентски компании призоваха талибаните в Афганистан да освободят журналист, задържан миналия месец в Кабул, предаде Асошиейтед прес. 

Риск от трицифрени съкращения на работни места в RTL
  • 06.02.2023 16:43

Масови съкращения се очакват в германската медийна компания RTL, пише Марк Бартл в newsroom.de. Авторът се позовава на съобщение на онлайн медийното издание DWDL.

ЕФЖ пише на премиера в Косово за назначението на близък до управляващите шеф на обществената тв
  • 05.02.2023 07:54

"Писмо относно превземането на обществената телевизия" - така Европейската федерация на журналистите нарича в своя публикация посланието си до премиера на Косово Албин Курти.

Тв каналът RT DE прекрати излъчването си в Германия
  • 04.02.2023 11:49

Германското подразделение на руския телевизионен канал Russia Today - RT DE Productions обяви, че прекратява дейността си в Германия.

Норвежка журналистка с критика за изложба в Москва
  • 04.02.2023 11:30

Норвежката журналистка от тв компанията NRK Гру Холм отправи остра критика за изложбата „Децата на Донбас“, която беше открита на Стария Арбат в Москва. Тя изрази мнението си в статия, публикувана на сайта на телевизионната компания.

Здравословното състояние на главния редактор на Sputnik Литва се влоши
  • 04.02.2023 10:36

Главният редактор на Sputnik Литва Марат Касем, който е арестуван и е в затвора в Рига, се намира в критично здравословно състояние и спешно се нуждае от медицинска помощ, съобщи асвокатът му.

МФЖ информира подробно за дейността си и казуса с пожелалите да я напуснат скандинавски филиали
  • 03.02.2023 07:43

"Днес повече от всякога, докато напредваме към нашата стогодишнина, МФЖ остава ангажирана да работи неуморно за колективния интерес на журналистите и медийните работници, оглавявайки борбата за безопасността на журналистите, застъпвайки се за защитата на журналистите в ООН, оспорвайки следенето на журналисти, включително заплахите, създадени от софтуера Pegasus и чрез глобалното работническо движение, борещо се за правата на работниците на работното място." Това подчертава в свое специално изявление Международната федерация на журналистите.