Протести в Испания искат съдебно решаване на случая с репортера Пабло Гонсалес, държан от 2 г. в полски затвор
  • 28.02.2024 08:34

На 28 февруари се навършват две години, откакто в предварителен арест в полски затвор се намира испанският журналист Пабло Гонсалес, арестуван на 28 февруари 2022 г. край полско-украинската граница, докато отразява за три испански медии бежанския поток от Украйна след нахлуването на Русия в тази страна. Полските власти го обвиняват, че е руски шпионин, защото има и руски паспорт, като дете от смесен брак. Досега нито са предоставени на защитата му доказателства по тези обвинения, нито е проведен съдебен процес.

Евродепутатът Иво Христов призова ЕК и ЕП да подкрепят Джулиан Асанж
  • 27.02.2024 18:08

"Ако скърбим за Навални, но мълчим за Асанж, подравяме моралната достоверност на Европа," заяви евродепутатът Иво Христов в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург в свое изказване на 26 февруари.

Евродепутатите приеха Директива за защита на журналистите от делата-шамари
  • 27.02.2024 17:37

Евродепутатите потвърдиха във вторник решимостта си да защитават журналисти, активисти и хора от академичните среди и техни сдружения от неправомерни съдебни дела, целящи да ги заглушат.

Министри от ОИС осъждат Израел за нарушаване на правата на журналистите
  • 26.02.2024 13:23

Министрите на информацията от страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) осъдиха Израел за отношението му към безопасността на журналистите и нарушаване на правата, на работещите в медиите в зоната на конфликта в Близкия Изток. Също така те осъдиха израелската държава „за това, че се е насочила към телекомуникационните системи и служителите, които ги обслужват в ивицата Газа“.

Кореспонденти от шест държави си сътрудничат с информационната агенция International Reporters
  • 26.02.2024 13:22

Журналисти от шест държави вече си сътрудничат с новата информационна агенция International Reporters, която обединява чуждестранни военни кореспонденти, работещи в Русия.

Meta ще се бори с дезинформацията във Фейсбук преди евровота
  • 26.02.2024 12:47

Собственикът на Фейсбук Meta ще създаде екип за справяне с дезинформацията и злоупотребата с генеративен изкуствен интелект в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни. 

Закон срещу делата-шамари и правила за прозрачност на политическата реклама ще гласува Европейският парламант
  • 26.02.2024 10:09

Утре в Европейския парламент(ЕП) ще бъде окончателното гласуване на новите правила среще делата -шамари, както и на регламента за прозрачността на политическата реклама.

Две години по-късно, украинските журналисти още плащат висока цена заради войната
  • 24.02.2024 10:10

Сайтът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) разпространи обзор на Бърза реакция за свобода на медиите (MFRR) за положението на украинските журналисти по повод навършващите се днес 2 години от нахлуването на Русия в Украйна.

Кой от наследниците ще седне на трона на медийната империя „Бурда“?
  • 23.02.2024 21:19

Само преди няколко години Якоб Бурда беше смятан за престолонаследник на германската издателска империя „Бурда“. Междувременно, както съобщава Маркус Виганд в своята колонка в браншовия медиен портал kress pro, картината се е променила изненадващо, пише newsroom.de. На преден план все повече и повече излиза Елизабет Фуртвенглер.

МФЖ с апел преди обявения за 26 февруари Световен ден за подкрепа на палестинските журналисти
  • 22.02.2024 15:35

"Четири месеца след началото на войната в Газа, Палестина, на 7 октомври, 100 журналисти са убити. Това клане е колкото ужасяващо, толкова и безпрецедентно," пише в своя позиция Международната федерация на журналистите.