Не на насилието срещу журналисти!

  • 15.05.2022
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

Черна бе тази седмица за световната журналистика.

В понеделнк дойде вест за убийството на още две журналистки в Мексико – страната, станала особено смъртоносна за медийните работници, макар официално да не се намира във военен конфликт. Кървавата статистика оттам само от началото на годината вече сочи 11 убити журналисти, заедно със застреляните сега в щата Веракрус Йесения Мойинедо и Шейла Хоана Гарсия, главна редакторка и фоторепортерка от новинарския портал „Ел Верас” („Правдивият”). Двете са били в редакционната кола пред магазин, когато се приближава група въоръжени мъже и ги разстрелва от упор.

В сряда светът бе разтърсен от известието за убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Акле, работила за катарската телевизия „Ал Джазира”, при отразяване на операця на израелската армия в палестинския рд Дженин на Западния бряг. Тя е била екипирана с каска и бронежилетка с надпис „Преса”. Но получава куршум в лицето, който я уцелва точно под ръба на каската. Присъствали на трагедията други палестински журналисти, един от които също е ранен, смятат, че изстрелът е дошъл от израелски снайперист. От 2000 г. насам израелски сили са убили вече 45 палестински журналисти, а статистиката на ранените, включително тежко, е много по-голяма.

В четвъртък се разбра и за още една жестока смърт на репортерка, този път в Чили – младата сътрудничка на алтернативната телевизия „Сигнал 3 Ла Виктория” Франсиска Сандовал, която бе ранена тежко, също в лицето, при отразяване на сблъсъци на 1 май в чилийската столица Сантяго. Тя също е била с всички обозначтелни за медиен работник знаци, с каска, и дори с пластмасова маска на лицето, но куршумът я е пробил. Заедно с нея са ранени още двама журналисти. Въпреки че 12 дни лекарите полагаха усилия да я спасят, на 12 май тя издъхна. За убийството ѝ е заподозрян дребен мафиот с няколко предишни ареста за незаконно притежание на оръжие, но най-голямо обществено възмущение отнасят силите на карабинетире, които са бездействали при стрелбата, насочена пряко срещу групата на журналистите, а има и версии, че са били свързани със стрелците.

Три разтърсващи случая за четири дни, четири жертви, всичките жени журналистки... Разтърсваща е и показността на разправите – безскрупулно сплашване, самочувствие на безнаказаност от страна на убийци и поръчители.

Светът става все по-брутално място за честната, независима, разобличаваща журналистика. Тя е вече открита мишена. Целта е никой да не смее да надига различен глас, да разкрва премълчавани истини, да заема принципна позиция.

Всичко това от години ни се демонстрира и с показния съдебен линч над разобличителия на американски военни престъпления – създателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, който всеки момент може да бъде екстрадиран в САЩ, за да потъне доживот зад решетките на американските затвори.

Възмущението от всички тези и много други подобни случаи винаги отеква много силно сред все още будната световна общественост – и именно този решителен граждански отпор е надеждата за оцеляването и на достойнството на журналистическата професия, и на трезвата преценка на човечеството за жизнената потребност от истина, морал, хуманизъм.

СБЖ се присъединява към осъждането и на трите брутални случая от тази седмица, изразено вече от Международната федерация на журналистите, чийто колективен член е нашият Съюз. Изразяваме и нашата журналистическа солидарност с близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света.

Посегателството срещу  всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас. Не на насилието срещу журналисти! Истината не може да бъде убита с куршуми! Солидарността е нашата сила!

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Акценти и позиции