Доц. Светлана Божилова: Проблемът не е в личността начело на БНТ, а че няма надзор

  • 15.06.2022
  • eurocom.bg
Доц. Светлана Божилова по време на предаването

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

В интервю за предаването „Честно казано” на Люба Кулезич по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов генерален директор на БНТ, сподели ред свои виждания за проблемите в обществената телевизия и нейното ръководство. Доц. Божилова е преподавател във ФЖМК, авторитетен медиен експерт, бивш член на НСРТ (предшественика на СЕМ).

Още в началото на интервюто тя изрази известен скептицизъм, посочвайки, че всички конкурси за ръководител на БНТ досега все са били „с предизвестен край”. Но обясни, че въпреки това се впуска в тази надпревара с желанието да постави важни според нея проблеми в развитието на обществената телевизия.

Доц. Божилова изтъкна, че големият проблем не е в личността, която ще оглави БНТ, а в липсата на истинска обществена медия у нас и в отсъствието на надзор, какъвто дори не е предвиден в закона.

Същевременно тя отбеляза, че в обществените телевизии в Европа положението е различно – там решенията се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие. Докато у нас законът дава свръхпълномощия на генералния директор, който сам си назначава и управителния съвет, без да е налице установена система или структура за надзор над изработването на програмната политика или използването на финансовите средства.

Доц. Божилова разказа също така, че като търсен от европейските институции медиен експерт често е канена за мониторинг на обществени телевизии в Югоизточна Европа. И именно така попаднала накного критичен доклад въз основа на одит на БНТ, направен  от Европейския съюз за радио и телевизия в Женева. Одитът е от ноември 2019, а докладът е от началото на 2020 г., но не е станал публично известен у нас.

Доц. Божилова смята за недопустимо БНТ да няма свое специално звено, което да прави проучвания за потребностите и интересите на аудиторията. При поставянето от европейска страна на въпроса защо липсва такава структура в БНТ, ръководството на обществената телевизия отговорило, че няма ресурси да прави такива изследвания. „Те обаче не струват повече от 20 000 лв., а БНТ все пак има бюджет от 80 млн. лв.” – апострофира доц. Божилова.

Тя посочи: „Голям проблем е голямата власт, която има генералният директор – затова е такава битка кой ще застане начело на БНТ. В Германия и Франция никой не знае кой е генералният директор, защото има обществен съвет, който избира ръководителя и осъществява надзор. А у нас СЕМ постоянно повтаря, че няма право да прави надзор. Законът за радиотото и телевизията (ЗРТ) е безнадеждно остарял – той кара и СЕМ, и генералните директори да се движат в тези рамки”.

Водещата Люба Кулезич на свой ред припомни, че за 6 месеца управление настоящото правителство така и не направи нищо за реформиране на ЗРТ.

Доц. Божилова каза: „Умните политици биха направили всичко, за да имат обществените медии колективно и прозрачно управление, което ще поддържа и активна обратна връзка с аудиторията.”

В интервюто стана дума и за въпросите около продажбата и препродажбата на БТК, както и за нереализираната медийна цифровизация – доц. Божилова определи като неин „стратег” медийния олигарх Красимир Гергов.