Хърватската журналистка Мая Север оглави Европейската федерация на журналистите

  • 24.06.2022
  • europeanjournalists.org
Мая Север е новата председателка на ЕФЖ

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

Хърватската журналистка и председателка на Синдиката на хърватските журналисти (TUCJ) Мая Север беше избрана за председател на Европейската федерация на журналистите (EФЖ) на 14 юни 2022 г. по време на Общото събрание на EФЖ, което се проведе в Измир, Турция. За това съобщи сайтът на ЕФЖ.

Мая Север наследява Могенс Блихер Бьерегорд от Дания, който остана начело на ЕФЖ в продължение на три мандата от по три години. Мустафа Кулели (TGS, Турция) беше избран за заместник-председател на ЕФЖ.

50-годишната Мая Север започва професионалната си кариера като военен репортер за хърватската обществена телевизия HRT в бивша Югославия. След това става политически репортер в различни новинарски програми на HRT. Сега тя е старши журналист с повече от 20 години опит в обществените медии. В момента е репортер на неделното телевизионно предаване Ndjeljelom u 2.

През 2018 г. Мая беше избрана за „Журналист на годината“ от Асоциацията на професионалните журналисти (HND). Тя беше и носител на наградата „Гордост на Хърватия“ за хуманитарна дейност през 2020 г. Миналата година тя беше удостоена с наградата за женска решимост - за значителния й принос към равенството между половете и социалната справедливост в Хърватия.

Мая Север пое ръководството на своя синдикат TUCJ през 2019 г. и оттогава участва в дейностите на EФЖ. Същата година тя е избрана за заместник-председател на Експертната група по трудови права (LAREG). Нейните ангажименти към EФЖ включват правата на работниците и проблемите на местните медии в Югоизточна Европа.

В отговор на избора си Мая Север каза: „Вярвам, че всички ние сме тук с искрена воля да се борим за независима, силна и качествена журналистика, да се борим за трудови и социални права на журналистите, да даваме възможност на жените журналисти и да се борим за журналистиката като обществено благо. И вярвам, че ме избрахте да направя всичко това, за което съм ви благодарен".

Напускащият президент Могенс Блихер Бьерегор поздрави новата председателка на ЕФЖ: „Бих искал да поздравя Мая за избора й, наистина съм щастлив да предам щафетата на толкова ангажиран и истински журналист и синдикален лидер. Уверен съм, че тя ще свърши страхотна работа и ще постигне резултати, които ще са от полза за всички филиали на ЕФЖ в Европа.”

Управителният комитет е политическият орган на EФЖ. Състои се от девет членове, избирани от Общото събрание на всеки три години. Ето сегашният състав: Мая Север (председател), Мустафа Кулели (заместник-председател), Андреа Рот (DJV, Германия), Анна Дел Фрео (FNSI, Италия), Марта Барсенила (CCOO , Испания), Пабло Айкел (SNJ-CGT, Франция), Алън Бойе Тулструп ("Датски журналисти", Дания), Мартин Симонис (AJP, Белгия) и Тим Доусън (NUJ, Великобритания). Избрани са и резервни членове са: Сергей Томиленко (NUJU, Украйна), Елена Тарифа (FeSP, Испания) и Йоахим Крейбих (dju in ver.di, Германия).