Къде си, бате Слави? Асът на спортната журналистика Светослав Обретенов липсва много

  • 28.06.2022
  • СБЖ
  • Иван Каневчев

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

Той е автор на Плевенската „футболна енциклопедия” - „Северняшки танц с футболна топка”, която днес е изкупена изцяло и ако я намерите при антиквар, не се пазарете за цената. Колкото и да платите – все е изгодно.  

Слави Обретенов беше не само доайен на спортната журналистика в Централна Северна България, но и истинска легенда. Мнението му беше ценно не само за познавачите-доброволци, които висят от ранна утрин до късна вечер пред централното тото (Спортно-информационния център) в сърцето на Плевен. Беше важно и за всички отговорни фактори от общината и областната администрация на града, които се съобразяваха с мнението му. Бате Слави живееше във висок блок точно на пътя за двата плевенски стадиона.

„Не е вярно, че няма незаменими хора. Светослав Обретенов БЕШЕ НЕЗАМЕНИМ ЖУРНАЛИСТ ЗА ВЕСТНИК „СПОРТ“, пише за него големият спортен журналист Иван Нанков. „И сякаш да прикрие това положение, гордият вестник се изхитри и сам си отиде през 1990 г. Обретенов остана като част от знака на това славно издание.”

Бате Слави се спомина през юли 2016 година. Удостоен е с наградата на СБЖ „Златното перо".

 

© СБЖ