Журналисти, опразяващи протест в Гърция, атакувани от полицията

  • 02.08.2022
  • europeanjournalists.org
Момент от сблъсъка на гръцката полиция с журналистите

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) осъжда полицейското насилие срещу репортери, отразявали демонстрация в Атина на 28 юли.

Гръцките власти да подведат под съдебна отговорност полицейските служители, упражнили насилие срещу журналисти, отразяващи протест в Атина на 28 юли. За това призовава Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в публикация на сайта си. Демонстрацията, по време на която служителите на реда са атакували неколцина репортери, е била в знак на солидарност слишения от свобода анархист Янис Михайлидис.

ЕФЖ апелира към гръцките съдебни власти да осъдят извършителите на това полицейско насилие. Служители на основното звено за борба с безредиците на гръцката полиция (MAT) са нападнали физически и са използвали сълзотворен газ срещу няколко медийни работници, отразявали сблъсъците в центъра на гръцката столица.

Сред пострадалите жертви на насилието са журналистите Елефтерия Команду (Golden Dawn Watch), Лефтерис Парцалис и Манос Фрагиудакис (Новини 24/7). Съюзът на журналистите на атинските ежедневни вестници (JUADN), филиал на ЕФЖ, осъди в изявление атаката срещу Команду и останалите колеги, наричайки я провокация.

Видеозаписи, направени по време на протеста, показват как Парцалис е удрян с полицейски щитове и е обгазяван със сълзотворен газ. Други видеоклипове показват други репортери и фоторепортери, които също са блъскани и обгазявани от полицията.

Гръцката полицейска централа на 29 юни започна разследване по действията на полицейските служители. Онези от тях, за които се смята, че са замесени в дисциплинарните нарушения при действията си срещу медийни работници и протестиращи, са отстранени от задълженията си до приключване на разследването.

„Заедно с нашите гръцки колеги ние остро осъждаме това полицейско насилие, което нарушава правото на гръцки граждани на достъп до информация“, заяви президентът на EФЖ Мая Север.

„Ролята на журналистите като бранители на обществения интерес е от решаващо значение по време на протести и демонстрации. Тяхното присъствие е а гаранция, че властите могат да бъдат подведени под отговорност за тяхното поведение, включително за използваните методи за контрол или разпръскване на протестиращите. Следователно всеки опит за отстраняване на журналисти от сцената на демонстрациите трябва да бъде подложен на строг контрол. Считаме, че поведението на полицията за борба с безредиците в Атина е акт на цензура“, каза на свой ред генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес.

ЕФЖ призовава за осъждане на замесените полицейски служители, както и гръцките власти незабавно да изпълнят препоръката на ЕС относно защитата на журналистите.

Свят