Австрийска лекарка стана жертва на онлайн омразата

  • 03.08.2022
  • djv.de
  • Мика Бойстер
Д-р Лиза Мария Келермайер

Д-р Лиза Мария Келермайер е намерена мъртва в клиниката си. Смята се, че се е самоубила след интернет нападки и смъртни заплахи от противници на ваксинацията.

Все повечето злост, реч на омразата и дезинформация в интернет водят понякога до фатални последици, както показва последният крещящ случай.

Австрийската лекарка Лиза Мария Келермайер вероятно се е самоубила заради онлайн нетърпима враждебност към нея и спречквания с дясното движение „Инакомислещи“ и противници на ваксинацията, пише Миха Бойстер на сайта на Съюза на журналистите в Германия djv.de.

Трагичният случай е станал в северната част на Австрия. Д-р Лиза Мария Келермайер е намерена мъртва в клиниката си след интернет нападки и смъртни заплахи от противници на ваксинацията. Властите работят по версия за самоубийство, тъй като са намерени прощални писма. В едно от тях лекарката обвинява полицията „в провал“. Нейната трагична смърт продължава да оказва влияние и в момента се използва за пропагандни цели от активисти-дезинформатори, онези, които „разбират“ Путин и „Инакомислещите“, пише djv.de.

Същевременно хора, които доскоро отстояваха други гледни точки, се оттеглят от активни изяви. Така например занапред вече позицията на известния адвокат от Вюрцбург Чан-джо Джун няма да се чува в Туитър. По време на пандемията от Ковид-19 Джун се превърна във виден просветител срещу конспиративните митове. Но сега Джун се е оттеглил и е изтрил профила си в Туитър.

„Ангажиментът и образованието доведоха до омраза, заплахи, разруха и вероятно смърт за д-р Лиза Мария, което се празнува като победа от инакомислещите в Телеграм - пише Джун в последния си туит преди да се оттегли от платформата.- Няма какво да противопоставим на омразата и SLAPP. Вече не ми харесва и деактивирам акаунта си.“

Съюзът на журналистите в Германия (DJV) се бори от доста време срещу SLAPP - злоупотребяващи съдебни дела, които също имат за цел да заглушат журналистите и да предотвратят критични изследвания. Лошо е, че един отдаден адвокат сега се отдръпва.

Все пак Джун каза пред обществения радио и телевизионен оператор DLF, че няма да се откаже от борбата си срещу „омразата, агитацията и дезинформацията“. И че „Туитър се превърна в бойно поле, на което идеята за фактически неутрално просветление не работи”.

Организацията Hate Aid, която се бори срещу дигиталното насилие, апелира към редакторите в Туитър: „Вършете си работата и защитавайте засегнатите."

Платформата, която прави пари от своите потребители, трябва и да ги защитава. Свободата на изразяване е ценен актив, но мизантропията не е мнение. Хората трябва да бъдат защитени от потенциално смъртоносни заплахи, така че да може да възникне сериозно пространство за дебат.

Оставаме с надеждата, че въпреки липсата на защита от властите и операторите на платформи, все още ще има редица ангажирани хора, които ще продължат да се борят за образование и срещу дезинформацията. Оставянето на тази платформа на конспиративната тълпа и самопровъзгласилите се инакомислещи би било фатален сигнал за обществото, пише djv.de.

Свят