„Амнести интернешънъл” заклейми и украинската пропаганда, наравно с руската

  • 07.08.2022
  • amnesty.org/apnews.com
Агнес Каламар

„Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи – днес всички те атакуват разследванията на „Амнести”. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите”, заяви генералната секретарка на международната правозащитна организация Агнес Каламар по повод украинската остра реакция на доклад на „Амнести”. Докладът уличава Украйна, че застрашава цивилното население, като разполага военни обекти в населени места.

Генералната секретарка на „Амнести интернешънъл” Агнес Каламар изригна и срещу украинската пропаганда, поставяйки я наравно с руската. Избликът ѝ бе предизвикан от възмутената реакция на Киев срещу доклад на „Амнести”, който уличава украинската страна, че застрашава цивилното население на страната като разполага военни обекти на територията на населени места и жилищни комплекси. За казуса информират много световни медии, включително АП.

В първоначалното си прессъобщение, придружаващо публикуването на доклада на 4 август, Каламар беше отбелязала, че международната правозащитна организация е установила такъв подход на украинските военни сили, „който излага цивилни на риск и нарушава законите на войната, действайки в населени райони".  Ръководителката на „Амнести” посочваше също: „Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право”.

Последвалата реакция на Киев беше много остра, като прозвучаха обвинения от официални лица, че „Амнести” сякаш приравниява отрбанитените действия на Украйна към агресията на Русия. Следвайки същата логика, представителката на „Амнести” за Украйна – украинката Оксана Покалчук, подаде оставка. Във Фейсбук тя обвини организацията, че е пренебрегнала военните реалности в страната ѝ и не се е вслушава в становището на местното си поделение да преработи доклада. „Смятам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията,” написа Покалчук.

След този и други украински коментари в същия контекст, Агнес Каламар отвърна също с доста остър тон, коментирайки в Туитър: „Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи – днес всички те атакуват разследванията на „Амнести”. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите”. АП също тиражира този коментар.

Укринскиат външен министър Дмитро Кулеба на свой ред репликира ядно Каламар, обвинявайки „Амнести” във „фалшив неутралитет” и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага  на Кремъл.

От руското външно министерство на свой ред реаграха с припомняне, че Москва нееднократно досега е алармирала как Украйна използва собственото си мирно население като "жив щит".