В Хаити бе освободен отвлеченият журналист Еднер Десим

  • 10.08.2022
  • ifj.org
Еднер Десим

След 20 дни в плен на похитителите си, отвлеченият на 17 юли заедно с други хора хаитянски журналист Еднер Десим бе пуснат на свобода, съобщава Международната федерация на журналистите (МФЖ). Това стана в резултат на кампания, подета от Асоциацията на хаитянските журналисти (АJH). МФЖ зове властите в Хаити да гарантират сигурността на всички медийни работници, чийто труд се реализира в много трудни прекариатски условия при перманентната политическа, социална, икономическа и хуманитарна криза в страната.

Еднер Десим от хаитянската медия AlterPresse,бе освободен на 5 август, петък, сочи сайтът на МФЖ. Отвличането му на 17 юли бе осъществено от въоръжена група в квартал Делма в хаитянсктата столица Порт-о-Пренс.

През 20-те дни пленничество на журналиста близките и колегите му бяха крайно загрижени за него и за здравето му, тъй като той страда от високо кръвно налягане, но не е имал достъп до необходимите му лекарства. Също така не е бил в състояние да следва наложителната диета, предписана му по медицински показания.

Похитителите му бяха поискали от неговото семейство откуп, чийто размер е бил непосилен за близките на журналиста, тъй като прекариатскят труд на гилдята в Хаити е нископлатен и са липсвали средства, за да се покрие изискваната сума.

Въпреки облекчението са съдбата на Десим, донесла вестта за освобождаването му, AJH остава нащрек и занапред за съдбата на журналистите в Хаити. Организацията изтъква: "Медиите не са в състояние да продължават да понасят тежестта от подобни ситуации, които тласкат хаитянските семейства от различни социални слоеве към още по-голямо обедняване. AJH изисква от властите в страната да са на висотата на своите отговорности и да гарантират сигурността на всички граждани, включително и на медийните работници".

Еднер Десим публикува в онлайн изданието AlterPress писмо, с което благодари за получената подкрепа и сочи: "Местата, в които по-рано отивах с микрофона си, се превърнаха в укритие за моето похищение в течение на 20 дни. Страданието му беше голямо".

Десим продължава: "Не съжалявам обаче, че съм вършил работата си там и винаги съм бил внимателен към проблемите и стремежите на жителите на тези квартали. Наблюдавах, научих, разбрах и разбирам по-добре тази страна, която е о моя (...). Благодаря за солидарността на всеки гражданин, всяка институция, всеки сектор от националния живот, където е било извършено някакво действие,допринесло за възвръщане на моята свобода”.

МФЖ приветства освобождаването на Еднер Десим и се присъединява към изискването на AJH, отправено към властите в Хаити, за гарантиране на сигурност за медийните работници в страната. В ситуации на дълбока криза, като преживяваната от хаитянското общество, ролята на журналистите е фундаментална за опознаването на действителността на милиони хора. Ето защо е неотложно изработването на инструменти и рамки, които да гарантират упражняването на журналистическия труд в сигурни услония, подчертава МФЖ..