Илияна Йотова е патрон на инициативата за „Земляците” в град Левски

  • 10.08.2022
  • СБЖ
  • Иван Каневчев
Вицепрезидентът Илияна Йотова. Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата за създаване и поставяне в град Левски на скулптурна композиция „Земляците“ на актьорите Георги Парцалев и Григор Вачков и на писателя Дончо Цончев. И тримата са свързани с град Левски, Плевенска област.

Йотова беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята. Автор на проекта е скулпторът Борис Борисов. Вицепрезидентът бе патрон на инициативата по покана на кмета на Левски Любка Александрова. 

 „Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности“, посочи Йотова и сподели лични спомени от познанството си с Дончо Цончев. „Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти“, заяви вицепрезидентът. Йотова благодари на кмета на общината Любка Александрова за инициативата и на всички, които я подкрепят.

 „Последните седем месеца бяха загубени за българската култура. Кризите не са оправдание за липсата на грижа за българската култура. Българската нация е жива повече от 13 века заради духовността и културата. Нямаме право да прекъсваме тази традиция“, заяви на събранието Илияна Йотова.