МФЖ и ЕФЖ се обявиха в защита на Марина Овсяникова

  • 11.08.2022
  • ifj.org
Срещу Марина Овсяникова започва съдебно дело

Международната и Европейската федерации на журналистите (МФЖ и ЕФЖ) осъдиха съдебния тормоз над руската журналистка, обявила се против военните действия на Русия в Украйна, и поискаха незабавното й освобождаване.

Руската журналистка Марина Овсяникова, нашумяла в средата на март т. г. с протестната си антивоенна акция в пряк ефир на държавната руска телевизия Първи канал, беше официално обвинена в „разпространение на невярна информация“ за рустата армия в сряда, 10 август. Заплашват я до 10 години затвор по нов член от руския Наказателен кодекс, въведен след началото на войната в Украйна, пише сайтът на МФЖ.

Международната и Европейската федерации на журналистите (МФЖ  ЕФЖ) осъдиха съдебния тормоз над журналистката и поискаха незабавното й освобождаване.

Марина Овсяникова, бивша служителка на Първи канал, започнала междувременно работа за германския всекидневник "Велт", вече получи две административни глоби за антивоенната си позиция по събитията в Украйна. Сега тя е изправена пред криминални обвинения.

Овсяникова, която прекара три месеца в Германия, от началото на юли е отново в Москва. Тя беше арестувана на 10 август в дома си в Москва след обиск в 6 ч. сутринта, извършен от десет служители на следствената комисия, които иззеха няколко телефона и компютър. Руските власти я обвиняват за проведена от нея демонстрация пред Кремъл на 15 юли, по време на която тя обвини Владимир Путин, че е „убиец“, натяквайки за загиналите деца в Украйна. „Над 350 деца са загинали в Украйна. Колко още трябва да загинат, за да спрете?“ - пишеше на плаката на Овсяникова.

„Марина Овсяникова заслужава цялата възможна защита. Тя е журналистка, която се опитва да каже истината и отстоява правото на обществото да е информирано за ситуацията в Украйна. Тя не трябва да бъде обект на практиките на сплашване от руските власти. Ние зад нея, настояваме за незабавното ѝ освобождаване и за свободна преса в Русия", заяви ръководителката на МФЖ Доминик Прадалие.

„Остро осъждаме съдебния тормоз над Марина Овсяникова и всички руски граждани, които се осмеляват да говорят истината за войната в Украйна“, каза на свой ред председателката на ЕФЖ Мая Север. Тя подчерта: „EФЖ осъжда режима на цензура и репресии, който тероризира Русия. Настояваме за незабавното освобождаване на журналистката и хилядите граждани, преследвани за мирно упражняване на правото си на свобода на изразяване".

Руската неправителствена организация OVD-Info вече е документирала повече от 16 000 ареста на руски граждани от 24 февруари насам, защото просто са показали, че са против войната в Украйна, пише сайтът на МФЖ.