Проф. Минеков: Отново започваме битката за бюджета на културното министерство

  • 12.08.2022
  • vesti.bg/offnews.bg
Проф. Велислав Минеков

Служебният министър представи екипа и приоритетите си в сферата на културата днес. Той подчерта, че журналистите имат право да задават всички неудобни въпроси, които поискат, като призова за диалог.

"Ще направя така, че всички добри намерения да се превърнат в задължения", обеща министър Велислав Минеков, съобщава vesti.bg. По думите му следващият министър на културата ще бъде задължен да изпълни всичко важно.

"Не е трудно всичко от това, което имамеq да се реализира", категоричен бе Минеков и подчерта, че първото нещо, на което ще се спреq е бюджетът на министерството. "Всички, които обещаха покачване на бюджета, забравиха за какво става дума", каза още той и уточни, че онова, което го притеснява е, че голяма част от бюджета няма да бъде използвана до края на годината. Минеков отново ще се бори за идеята си бюджетът на министеството на културата да е 0,2% от БВП.

По този повод той заяви, че се намира в изключително неудобна ситуация. Според него  на хора, които са започнали проучванията си със собствени средства, им е бил поискан отчет, което също е притеснително. Минеков посочи, цитиран от offnews.bg: "За капиталови разходи са заделени 55 млн. лв. по отношение на 30 юли 2022 г. Процент на изпълнение – 0 процента. Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява, е, че голяма част от този бюджет – милиони, няма да бъдат използвани до края на годината. Ние отново ще настояваме за стъпката от 0.2%. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета"=

Велислав Минеков представи и двамата си заместници, с които ще работи - доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева, допълва offnews.bg.