Арестуваните в Естония журналисти на "Известия" се върнаха в Русия

  • 13.08.2022
  • СБЖ/руски медии
  • Розалина Евдокимова
Солдатова и Тимофеев бяха арестувани в Естония

Арестуваните на 12 август в Естония журналисти от в. „Известия“ Ксения Солдатова и Дмитрий Тимофеев вече се завърнаха в Русия. При срещата си с колеги от медиите те разказаха за случилото се в балтийската държава.

Журналистите на „Известия“ бяха задържани на 12 август във влак от Нарва за Талин, съобщи lenta.ru/news. Задържането им станало, след като те са посетили паметника на танк Т-34 в Нарва, където без тяхно знание са били заснети.

По време на ареста във влака полицаите са показали на Ксения Солдатова снимка, на която тя стреля по танк, и ги отвели в полицията.

Солдатова сподели пред руските медии, че по време на задържането към тях е била проявена откровена враждебност, която най-вече си проличала при общуването с представителите на миграционните служби. Разговорът в полицията продължил над два часа, пише iz.ru/1379111.

„По време на разпита бяха попълнени безброй въпросници, които изискваха от мен да отговарям на лични въпроси, чак до името на баща ми и къде работи той – споделя Ксения Солдатова. - Аз веднага казах, че бих искала да се свържем с руското консулство, и че не желая да отговарям на въпроси без предварителна консултация. Струва ми се, че това беше правилната стъпка, защото не се знае за какво друго можем да бъдем питани и къде ще отидат тези данни. “

Журналистите от „Известия“ са посетили Естония в качеството си на туристи.  

Естонските власти са анулирали визите на Ксения Солдатова и Дмитрий Тимофеев и са им наложили забрана да влизат в страните от Европейския съюз (ЕС) за срок от три години, съобщава в. „Известия“. „Визите бяха обявени за невалидни, като решението за това е взето на базата на непризнаването на условията и целта на планирания престой“, пише в „Известия“.

Арестът на руските журналисти беше предшестван от това, че на 11 август естонското външно министерство е обявило, че страната затваря границите си за руски граждани, на които републиката преди това е издала шенгенска виза. От ведомството уточниха, че са направили изключения за някои граждани.