Пакистанското МВР отне лиценза на телевизия ARY News

  • 14.08.2022
  • devdiscourse.com/ifj.org
Демонстрация на пакистански журналисти в защита на ARY News и на свободата на словото

Причината е излъчено от популярната телевизия интервю със съратник на сваления премиер Имран Хан. Пакистанският федерален съюз на журналистите (PFUJ) предупреди, че извежда членовете си на протест пред парламента заради спирането на ARY News, което ще остави на улицата около 4000 журналисти.

Една от най-влиятелните и полулярни телевизии в Пакистан - ARY News - бе лишена от лиценза си по решение на пакистанското министерство на вътрешните работи, макар предшествали този ход други репресивни мерки срещу телевизията да бяха обявени за незаконни от съда, съобщава devdiscourse.com.

Напрежението около телевизията ескалира, след като на 8 август тя излъчи интервю с Шахбаз Гил, шеф на администрацията на свления по-рано тази година с преврат бивш премиер Имран Хан. Заради интервюто самият Гил бе арестуван и обвинен, че подстрекава към метеж. Арестуван бе и шефът на новинарската служба на ARY News Амад Юсуф, а излъчването на канала бе блокирано в много райони на страната, като бяха отправени закани с арест и към цялото ръководство на телевизията.

Съдът обяви за незаконни рестриктивните меркисрещу телевизията, но това не възпря решението на пакистанското МВР от 13 август да ю отнеме лиценза.

Председателят на Пакистанския федерален съюз на журналистите (PFUJ) Рана Азим предупреди, че членовете на съюза ще излязат на протест пред парламента заради цензурата и посегателството над ARY News. Спирането на гелевизията оставя без работа около 4000 журналисти.

От самото начало на конфликта Международната федерация на журналистите (МФЖ) декларира солидарност с пакистанските журналисти и настоява властите в страната да зачитат свободата на словото и журналистическите права.

Свят