Германски журналист алармира за отношението на Лиз Тръс към медиите

  • 15.08.2022
  • djv.de
При медийните си изяви Лиз Тръс не пропуска типично по популистки да изкарва медиите "виновни" за неудобни въпроси

Публицистът Хендрик Цьорнер коментира критично поведението спрямо журналисти и медии на кандидатката с най-много шансове за премиерския пост в Обединеното кралство, сравнявайки нейния подход с този на бившия американски президент Доналд Тръмп.

„Никога ли няма да свършат популистите по високите държавни постове, които печелят активи за сметка на журналистите?” – пита Хендрик Цьорнер в коментар за сайта на Съюза на журналистите в Германия www.djv.de. Той визира британската външна министърка и кандидатка за премиерския пост Лиз Тръс, която влезе в словесна битка с медиите по въпроса за отстраняването на Борис Джонсън.

По време на предизборна изява в Дарлингтън, Северна Англия, Тръс порица журналистите заради въпросите, които задават. Според нея някои медии щели да „срутят държавата с левичарските си въпроси“. Когато публиката извика, че „медиите са виновни” за падането на Борис Джонсън, Тръс каза, че не може да не се съгласи с „отличната публика“.

Това силно напомня на Доналд Тръмп, който като президент на САЩ умееше да вбесява другомислещата публиката и да я настройва срещу всички по време на публични изяви, коментира Хендрик Цьорнер.

Англичанката засега не е стигнала неговите висоти. Но методът е същият, който прилагат и други популисти на високи постове. Те нападат присъстващите журналисти, не отговарят на критични въпроси, защото са идеологически оцветени, и след това събират аплодисментите на публиката.

Можем само да пожелаем на нашите колеги да не позволяват подобни атаки да ги разколебаят. Все още по-голямата част от населението иска проверена информация като основа за формиране на собствено мнение, обобщава авторът на коментара Хендрик Цьорнер.

 

Свят