Адвокатите на Асандж с жалба срещу ЦРУ и ексшефа му Майк Помпео за шпиониране

  • 16.08.2022
  • БТА
Снимка: АП/БТА

Американските адвокати на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж обявиха, че внасят жалба срещу ЦРУ и неговия бивш директор Майк Помпео с обвинението, че разузнавателната централа е записвала техните разговори и е копирала съдържанието на техните телефони и компютри, предаде Франс прес.

Адвокатите и двама журналисти, които се присъединиха към жалбата, са американци. Те твърдят, че американското разузнаване е нарушило тяхното конституционно право на защита на личните им разговори с Джулиан Асандж, който е австралиец. Според тях ЦРУ е работело с испанска охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, където Асандж намери убежище. Целта е била да се шпионира основателя на Уикилийкс, неговите адвокати, журналистите и други хора, с които той се е срещал, съобщава БТА.

Асандж рискува да бъде екстрадиран в САЩ от Обединеното кралство. В САЩ той е обвинен в изнасяне на стотици секретни военни и дипломатически документи, поради което го застрашава доживетон затвор. Документите, на които даде гласност Уикилийкс, разкриват военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан.

Според адвоката Робърт Бойл, който представлява сега жалбовносителите, тези предполагаеми шпионски действия на ЦРУ означават, че правото на Асандж на справедлив процес е било накърнено, дори сведено до нула, защото американското правителство вече знае съдържанието на визираните разговори.

Според Бойл трябва да има санкции, дори отхвърляне на обвиненията срещу Асандж, или оттегляне на искането за ексктрадиция в отговор на тези действия, нарушаващи ясно конституцията.

Жалбата бе весена от адвокатите Маргарет Ратнър Кунстлър и Дебора Хърбек, както и от журналистите Чарлз Глас и  Джон Гьоц. Тя е насочена срещу ЦРУ, Помпео, испанската охранителна фирма "Ъндъркавър глоубъл" и нейният ръководител Давид Моралес Гийен.

В жалбата се казва, че охранителната фирма, базирана в Испания, е имала договор с еквадорското посолство в Лондон и по исканехна ЦРУ е събирала информации от телефонните обаждания на жалбовносителите, по-специално разговорите им Асандж. Фирмата е поставила и микрофони в сградата на посолството, записите от които, както и кадрите от камерите за наблюдение, са били изпратени на ЦРУ. Помпео е бил в течение и е одобрил това събиране на информации, сочи жалбата, която уточнява, че компанията "Ъндъркавър глоубъл" е била наета от ЦРУ през 2017 г.

Асандж обжалва британското решение за ексктрадиция към САЩ. Ако той бъде все пак екстрадиран там и вината му бъде призната в съда, той може да получи до 175 години затвор по повдигнатите му обвинения.

 

 

м.л.