Захари Карабашлиев: Балон е това, което някои медии продават за реалност

  • 18.08.2022
  • Фейсбук
Захари Карабашлиев. Снимка: Елена Дикова/ Архив

Писателят Захари Карабашлиев изрази във Фейсбук своето разбиране, че средата, която създават повечето медии, е изключително враждебна за здравия разум.

Ето какво коментира Захари Карабашлиев в своя Фейсбук-профил:

По повод скорошен разговор за балоните, в които живеем и медиите... Вчера, на касата в магазин случайно видях челна страница на в-к ”Труд“ със снимка на Путин и заглавие: ”Западът умишлено предизвиква конфликти“. Само по себе си, това ми се струва национално предателство – да даваш трибуна на режим, който е обявил България за ”вражеска страна“.

От друго заглавие в друг вестник пък разбрах, че вече сме с инфлация като от Виденовата зима. Аз помня Виденовата зима, както сигурно и вие и знам, че това е отвратителна лъжа. 

По едно национално радио пък преди няколко дни слушах информационна емисия в 18 ч.,  която обилно отразяваше "руската“ страна на войната и пропускаше да спомене успехите на украинските сили. Телевизия не съм гледал от месец, но там сигурно е още по-зле. С две думи, тази среда, която създават повечето медии е изключително враждебна за здравия разум. 

Средата е покварена. Но моралната поквара се администрира от хора, които работят и надуват този информационен балон.  Хора правят всичко това, не извънземни. Някой пише тези заглавия, друг ги подрежда, трети ги публикува. Не съдя никого, който се издържа от журналистика. Всеки „сам си преценя“.  Но се сещам за поне петима познати дългогодишни професионалисти, които напуснаха тази среда, този балон и избраха свободата пред лъжата. Нито един от тях не бедства. Навярно им е трудно. А навярно – не. 

Повечето от моите приятели избраха да живеят в свои собствени светове и да общуват със себеподобни -- изолират се от медии, развиват се професионално, успяват, ходят по планини, пътуват... Така е най-здравословно, разбирам ги. Друга, много малка част все още опитват да участват в процесите на обществото, но разочарованията там са големи.  Трети, хем създаваме и поддържаме собствена среда, някакъв свой балон, в който да живеем, хем пък гледаме и да не губим връзка с "реалността", която уж отразяват медиите. Струва ми се обаче, че все по-трудна става връзката с тази медийна "реалност". 

С две думи - не живеят в балони тези, които се изолират от "реалността" на медиите. 

Балон е това, което медиите продават за реалност.

 

 

м.л.