Коя бе взривената в колата си край Москва коментаторка и общественичка Даря Дугина?

  • 21.08.2022
  • iz.ru/aif.ru/offnews.bg
Даря Дугина

Убийството на 29-годишната Даря Дугина, популярна коментаторка от руски консервативни медии и активистка на също консервативна обществена тенденция, следваща идеите на баща ѝ - философа Александър Дугин, е в центъра на вниманието на руските и доста световни средства за масова информация през уикенда.

Убийството бе извършено вечерта на 20 август, събота, чрез взривно устройство, заложено под колата на Даря Дугина, с която тя се е връщала в Москва след участие в провеждащия се в подмосковното имение Захарово музикално-поетичен фестивал „Традиция”, събрал около 10 000 души. Тя е пристигнала на събитието около 14 ч същия ден заедно с баща си – двамата са били сред редовните участници на ежегодно организирания фестивал. Когато тръгнали да се прибират в Москва около 21 ч., двамата Дугини се разделили. Дъщерята подкарала своята кола, с която пристигнали, а бащата решил да пътува в поелия веднага след нея автомобил на свой приятел.

Десетина минути по-късно, край селището Болшие Вяземи в Одинцовския градски район на Москва, колата на Даря избухва от заложения под нея експлозив. Взривната вълна изхвърля тялото на младата жена на шосето, тя загива на място. Колата се подпалва от взрива и изгаря.

Практически пряк свидетел на случилото се става бащата, пътувал в автомобила, движел се малко по-назад. Руски медии разпространиха кадри с ужасения Александър Дугин на шосето. По-късно той е бил откаран в болница.

Още при съобщаването на новината за гибелта на Даря Дугина, много руски, украински, български и световни медии акцентират върху факта, че Александър Дугин е смятан за идеолог на „евразийството” и на „руския свят” – идеи, които се споделят и от настоящото кремълско ръководство. Ето защо в повечето от информациите се лансира версията, че същинската мишена на покушението вероятно е бил именно бащата, а не споделящата идеите му и активно работеща за следващото ги обществено движение дъщеря. Още повече, че Дугин очевидно е трябвало да пътува и на връщане в същата кола като Даря, като това се е променило случайно, едва в последния момент.

В други публикации обаче се изказват и мнения, че самата Даря също би могла да е обект на организаторите на експлозията. Защото тя е не само следовница на баща си, но има и собствена влиятелна позиция като набираща популярност коментаторка в консервативни медии, поддържащи сега особено активно руските военни действия в Украйна.

Руското следствие работи по няколко версии за покушението, но онази, която веднага бе разпространена из медиите, е за украинска следа. И бащата, и дъщерята Дугини са в прословутия списък на украинския сайт „Миротворец”, който разгласява лични данни за лица, смятани за врагове на Украйна.

Официален Киев отрече да има нещо общо с убийството на Даря Дугина. Същевременно украинските социални мрежи се изпълниха със злоради коментари за гибелта ѝ.

А говорителката на руското МВнР Мария Захарова заяви, че ако версията за украинско участие в убийството се потвърди, това ще означава, че в Киев управлява терористичен режим.

Разследването засега е установило, че взривното устройство е било заложено под колата, най-вероятно докато тя е била на паркинг по време на провеждането на фестивала в Захарово. Има различни съобщения – че колата е била на ВИП-паркинга, където обаче видеонаблюдението не работело отдавна и затова не може да се установи кой е правел нещо около автомобила; или пък че поради големия наплив от участници във фестивала, всички места на паркинга били заети и затова колата била в неохраняемата зона, където паркираните автомобили се точели два километра.

Самото детониране на взрива вероятно е извършено дистанционно, чрез позвъняване. При това положение обаче детониращият най-вероятно е бил наясно, че в колата пътува само Даря, но не и баща ѝ.

Част от публикациите сочат, че Александър Дугин, от доста години наричан главно в западни медии „любимия философ на Путин”, е всъщност изкуствено преекспониран, докато в действителност реалното му влияние в Кремъл не е особено съществено.

Конспиратолози веднага лансираха и версията, че „изхабеният” медийно Дугин и дъщеря му може да са използвани като „жертвени агнета”, за да получат руските власти мотив за ожесточаване на военните действия в Украйна. Тази хипотеза беше подхваната от доста украински медии, които дори изразяват предположения, че „отмъщението на Путин” ще е масиран ракетен удар по Киев навръх деня на украинската независимост 24 август.

Медийното внимание се фокусира и върху личността на загиналата Даря Дугина. Тя е родена през 1992 г. През 2015 г. е завършила докторантура във Философския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов”. Работила е като политически наблюдател в „Международното евразийско движение”, основано от баща ѝ. Има много политически коментари за медии, смятани за прокремълски, като многоезичната телевизия RT и канала „Царград”. Рубриките си там тя води под псевдонима Даря Платонова – смята се, че го е избрала, защото в научните си философски трудове изследва Платон. Смятана е и за почитателка на френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен.

През юни т. г. Даря Дугина/Платонова направи репортажи от разрушения завод „Азовстал” в Мариупол, заради които бе клеймена в украински медии.

През юли т. г. тя бе включена в санкционен списък на Обединеното кралство – като лице, свързано с „руската кампания по дезинформация на населението във връзка с войната в Украйна”.

 

Представяме ви