Снежана Тодорова разказва за актуалните инициативи и дейности на СБЖ

  • 13.09.2022
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Снежана Тодорова

СБЖ се включва активно в международната анти-SLAPP кампания, подготвя регистър на съдебни преследвания срещу български журналисти, целящи да попречат на работата им, и ще проведе конференция на същата тема. Патрон на всички тези дейности ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. За това разказва председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Г-жо Тодорова, какви актуални инициативи и дейности подема оглавяваният от Вас Съюз на българските журналисти във вече започналия активен есенен сезон?

- Нашият Съюз винаги поставя на водещо място сред целите и задачите си защитата на свободата на словото и на правата на журналистите. Това ще продължат да бъдат наши акценти и в новите инициативи и дейности, които подемаме.

Бих искала да откроя сред тях активното ни включване в международната анти-SLAPP кампания, която цели да брани журналистите, атакувани със съдебни дела, за да се пречи на работата им. С тази кауза са ангажирани Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, в които СБЖ е колективен член, а така също други журналистически и правозащитни организации, както и водещи европейски институции.

Нека да припомня, че Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) и Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE) ще проведат на 20 октомври в Страсбург специална конференция по темата под патронажа на Съвета на Европа и на Европейския парламент.

Проблемът е много сериозен и крайно болезнен, той пряко удря по правото на журналистите да упржняват без страх и натиск своя важен за обществото труд, представлява и грубо посегателство срещу свободата на словото.

Искам да подчертя, че и в България, за съжаление, доста колеги са обект на SLAPP-преследване, а не се пропускат и други форми да се въздейства тенденциозно и злонамерено върху журналистическия труд. Особено тежко е положението на извънстоличните журналисти, за което в СБЖ сме получавали нееднократни сигнали.

Сега подемаме инициативата да изготвим регистър на журналистите у нас, пострадали от SLAPP-дела и от опити да се пречи на работата им. Ще работим съвместно с нашите журналистически дружества и с адвокатските колегии, както и с официални институции, като министерството на правосъдието и съдебната система.

Ще подготвим специална конференция, на която ще представим резултатите от работата ни по изготвянето на регистъра, който няма да е „затворен”, а постоянно ще се попълва с нова информация.

За патрон на всички наши анти-SLAPP дейности сме поканили вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, която, както е известно, е журналистка по професия. Тя с готовност прие такъв патронаж. При срещата ни г-жа Йотова също изрази своята категорична позиция, че българските журналисти – и особено извънстоличните – трябва дейно и ефективно да бъдат защитавани от посегателства и по SLAPP-дела, и от друг натиск.

СБЖ нееднократно е надигал глас в защита на свободата на словото и на правата на жуналистите. Тази проблематика е и във фокуса на предложенията за законодателни промени, изготвени и внесени от СБЖ в Народното събрание още преди 5 години. Каква е съдбата на тези предложения?

- Наистина, предложенията на СБЖ за законодателни промени, фокусирани върху гарантирането на свободата на словото и на правата на журналистите, бяха внесени още през юни 2017 г. в Комисията по културата и медиите в тогавашния състав на парламента.

Уви, през всичкото това време нашите предложения така и не са разгледани, въпреки че междувременно бе даден ход на други, внесени по-късно медийни законодателн промени. Тук искам да подчертая, че никоя от другите инициативи не с занимава със защитата на правата на журналистите, както това е напрвено в нашите предложения.

Известно раздвижване по темата настъпи по време на предишното правителство, когато създадената към министерството на културата работна медийна група качи в онлайн платформа постъпилите предложения за промени в законодателството по медийните въпроси. Предложенията на СБЖ също са там – в отделна папка. Но по-нататък нещата ненапреднаха.

Миналата седмица настоящият министър на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков събра на работна среща представители на различните творчески съюзи, за да чуе нашите проблеми и да съдейства за търсене на решения.

Насочих внимането на проф. Минеков към предложенията на СБЖ за законодателни промени и той открикна най-добронамерено. Увери, че ще положи усилия на нашите предложения да бъде обърнато по-сериозно внимание.

Искам да подчертая, че СБЖ ще продължи да настоява те да бъдат разгледани от новия парламент, независимо какъв ще е съставът му. Също така, независимо какво правителство ще поеме властта, нашият Съюз винаги принципно ще отстоява правата на журналистите и свободата на словото.

СБЖ развива и активни международни връзки със сродни професионални организации. Съвсем наскоро посрещна делегация на Асоциацията на журналистите на Република Корея. Доколкото знам, предстои и делегация на СБЖ да гостува в Сеул. Бихте ли разказали за тези контакти?

- СБЖ поддържа двустранни връзки с журналистически организации от около 70 държави. В договорите ни за сътрудничество винаги са включени и обмени на журналистически гостувания. За съжаление, поради разбираеми финансови причини не с всички наши партньори успяваме да осъществим такива обмени.

За радост, приятелските ни връзки с Асоциацията на журналистите на Корея (АЖК)  се развиват много позитивно и пълноценно. Сключихме с нея договор за сътрудничество през 2015 г. и така България стана първата европейска държава с журналистически договор с АЖК. Оттогава осъществяваме и редовни ежегодни обмени на делегации, което позволява на колегиите ни да опознават взаимно двете ни страни и да подготвят съответните публикации „от първа ръка”.

Уви, заради пандемията от Ковид-19 се наложи да прекъснем обмена за две години. Но ето че сега го възстановяваме. Петчленна делегаця на АЖК гостува у нас от 29 август до 4 септември, а също петчленната делегация на СБЖ предстои да замине за Корея на 24 септември и да остане там до 2 октомври.

По време на престоя си у нас корейските колеги се запознаха с основните характеристикии проблеми на медийната среда и на журналистическия труд у нас. Споделиха и своя опит по тези теми. Също така посетиха София, Пловдив, Панагюрище, Старосел, фолклорния комплекс „Ердрега“ край с. Дрен. Събраха много ярки впечатления за нашите забележителности, история, култура, традиции, съвременно развитие, бизнес възможности и т. н.

Надявам се, че и посещението на делегацията на СБЖ в Република Корея, която ще водя аз като председател на нашия Съюз, ще премине ползотворно.

Искам да подчертая, че СБЖ винаги ще работи сърцато за развитието на приятелството и сътрудничеството между колегиите и държавите по света, за укрепването на мира, диалога, хуманизма и добронамереността в международните отношения, защото само този път може да е конструктивен и позитивен за човечеството.

Акценти и позиции