Висша китайска дипломатка гостува в СБЖ

  • 21.09.2022
  • СБЖ
  • Ивета Балевска
Н. Пр. Дзян Йю (в средата) по време на гостуването в СБЖ, заедно със Снежана Тодорова (вдясно) и с авторката на публикацията Ивета Балевска

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова се срещна със специалната представителка на външното министерство на Китай Н. Пр. Дзян Йю. Делагация от високопоставени представители на китайското МВнР посети България по повод 10-годишнината от стартирането на Механизма за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Гостуването у нас на представителна делегация на МВнР на Китай начело с Н. Пр. Дзян Йю започна със  среща  в СБЖ с председателката на Управителния съвет н Съюза Снежана Тодорова.

Гостите изразиха уважението си и високата оценка за ролята на медиите в стимулиране на съпрудничеството между Китай и България.

Снежана Тодорова ги запозна със структурата и дейността на СБЖ, като припомни, че Съюзът има подписани споразумения за сътрудничество с журналистически организации от над 75 държави от цял свят. Посочи, че СБЖ поддържа отдавна установени активни приятелски отношения с Общокитайската асоциация на журналистите, с която е подписал споразумение за сътрудничество още през 1986 г. Снежана Тодорова изтъкна, че за целия период оттогава между двете организации не е имало никакво прекъсване в редовния обмен на журналисти и в сътрудничеството. Единственото изключение е двегодишният период на ограничения, наложени от пандемията от Ковид-19.

Председателката на СБЖ запозна гостите и със своето лично участие, като представител на СБЖ, по покана на Общокитайската асоциация на журналистите, в учредяването на мегапроекта „Един пояс, един път” в Пекин. Тя  изрази увереност, че в скоро време практическото изпълнение на подписаните документи и споразумения с Китай ще могат отново да се изпълняват пълноценно. „КНР има много какво да покаже във всички области и погледите на целия свят са насочени към вашата страна”, каза Снежана Тодорова.

Тя изтъкна пред гостите, че СБЖ винаги е отворен да продъжава задълбочаването на сътрудничеството с Китай, както и да приема и реализира нови съвместни идеи и проекти с колеги от КНР. Снежана Тодорова отбеляза също значението на добрите контакти между СБЖ и Институт „Конфуций” в София, който е първият и единствен засега в региона на Централна и Източна Европа.

Председателката на СБЖ подчерта, че би могло да се помисли и за съвместно партньорство в използването на  Международния дом на журналистите (МДЖ) във Варна, който се намира в един от най-хубавите български черноморски курорти. Там биха могли да се провеждат различни съвместни събития със страните от ЦИЕ с участието на китайски партньори

От своя страна Н.Пр. Дзян Йю благодари на председателката на СБЖ за доброто досегашно партньорство и предложи няколко нови идеи за бъдещо сътрудничество. Според нея много важно е да се стимулират медиите от двете страни за взимно повишаване на знанията и информираността на обществеността. Гостенката отбеляза, че Китай ще се радва да посреща повече гостуващи там български журналисти по различни поводи.

Н.Пр. Дзян Йю даде пример с Китайската медийна група „Радио Китай”, която се  превърна в една от най-големите медии в света. Там работят много млади и талантливи хора, които говорят перфектно български език. В тази връзка тя предложи да се обмислят някои възможности за съвместни програми със СБЖ, като например специализирана рубрика под надслов „Очарованието на Китай” в сайта на Съюза, изработването на съвместни документални филми за всяка от страните, представяне на известни личности от всяка от двете страни и други форми на партньорство.

„Няколко китайски града, като например Пекин, Шанхай, Нинбо и други, са много известни с ежегодно провежданите различни международни изложения, по време на които се показват разнообразни продукти от страните в Централна и Източна Европа, участват много предприемачи и бизнесмени от тези държави. Добре е да присъстват и повече журналисти от България, за да могат след това да запознаят българските производители и износители с възможностите за участие в тези изложения, с новите бизнес-контакти между Китай, България и други страни от ЦИЕ”, коментира Н. Пр. Дзян Йю.

Тъй като през настоящата година се отбелязва 10-годишнината от установяване на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, чрез подкрепата на този механизъм популярността на страните от този европейски регион се повишава значително, смята китайската дипломатка.

„Срещите и разговорите в София са отправна точка за по-нататъшното прагмапично задълбочаване и стимулиране на отношенията, както между нашите две страни, така и в рамките на Механизма „14+1”, каза Н.Пр. Дзян Йю в края на срещата.

По време на посещението си в България водената от нея китайска делегация проведе срещи в Президенството, в Министерството на външните работи, в Българската търговско-промишлена палата и някои други български институции.

 

© СБЖ