Турски журналист в изгнание в Германия и под полицейска защита все пак издирен от Анкара

  • 27.09.2022
  • djv.de
Част от публикацията на "Савах" за Джевхери Гювен

Турският журналист Джевхери Гювен, живеещ в изгнание в Германия, който е под германска полицейска закрила, е бил шпиониран от турски правителствен вестник, верен на управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието (АКП), и е оклеветен в публикация като „предател“. Журналистът и семейството му са в голяма опасност, въпреки полицейската охрана, съобщава сайтът на Съюза на германските журналисти djv.de.

Служители на турския президент Реджеп Ердоган са успели за няколко месеца да локализират Джевхери Гювен. Журналистът, който разкри връзките на турските тайни служби с превратаджиите през 2016 г., е избягал от Турция преди осуетения опит за преврат. Принудил се е да замине в изгнание, защото още преди това е бил задържан заради критичните си репортажи за правителството.

Гювен намира убежище в Германия. С опасност за живота семейството му го последва. Установяват се в Хесен, където ги поставят под полицейска защита. Това означава, че германските органи за сигурност са били наясно, че журналистът е  мишена на турската автокрация, коментира Хендрик Цьорнер в djv.de.

И все пак служители на лоялния към Ердоган вестник „Сабах“ успяват да проследят Джевхери Гювен и да го заснемат как отива да пазарува. Резултатът е репортаж, който го очерня като "предател" и публикува адреса му. От това става ясно, че журналистът в изгнание и семейството му са в голяма опасност и вероятно ще трябва да се преместят възможно най-скоро.

Хендрик Цьорнер задава в коментара си въпроси относно сигурността на германската полицейска защита и пита защо никой не е забелязал, че Гювен е бил сниман, и дали пък закрилата не се изчерпва с охрана само на дома, в който живе журналистът със семейството си.

Журналистите в изгнание в Германия могат и без подобна "защита". Защитата на живота и здравето на бежанците е повече от просто задължение, скъпа полицийо, обобщава Цьорнер в края на коментара си.