Австралийската полиция в сблъсък с независима медия, разкрила секс-скандал

  • 28.09.2022
  • ifj.org

Полицията в Северната територия (NT) на Австралия е поискала, но не е получила разрешение да нахлуе и обискира офиса на цифровия новинарски канал NT Independent, разгласил прикривано от полицията сексуално насилие над непълнолетно лице. За посегателството над медийната свобода алармира Международната федерация на журналистите (МФЖ).

МФЖ декларира на сайта си, че се присъединява към своя австралийски филиал - Алианса за медии, развлечения и изкуства (MEAA), в осъждането на това нарушение на свободата на печата, като призовава властите на Северната територия (NT) в Австралия да защитят правото на журналистите да отразяват и разгласяват въпроси в обществото интерес.

През март 2021 г. NT Independent публикува статия за инцидент със сексуално посегателство, извършено срещу непълнолетно лице, за която местната полиция умишлено е избегнала да информира обществеността, както твърди медията.

Статията предизвика поредица от разследвания, в които се твърди, че полицейското медийно звено се опитва да прикрие сериозни сексуални престъпления, извършени на цялата територия.

На 25 септември NT Independent разкри, че полицията е поискала разрешение да нахлуе в офиса на новинарския канал, да конфискува документи и компютри и да арестува служители, като е настояла Австралийският класификационен съвет да категоризира статията като „ограничено съдържание“. Искането в крайна сметка е било отхвърлено от борда. Въпреки това NT Independent предупреди, че ще подаде жалба срещу полицията до съответния законов орган.

Комитетът на Националната медийна секция на MEAA от избрани длъжностни лица единодушно осъди „ужасяващите“ действия на полицията в Северната територия и използването на сплашване за ограничаване на публикуването на репортажи в обществен интерес.

Адам Портели, медиен директор на MEAA, заявява: „Това е изключително обезпокоително развитие на събитията, лансиращо опасен модел на поведение в Северната територия.“

Според редактора на NT Indipendent, Кристофър Уолш действията на полицията в Северната територия са опит да се подкопаят законите, защитаващи журналистите от незаконни претърсвания и изземвания или арести.

Медийният директор на MEAA, Адам Портели добавя: „Предишният и настоящият главен министър не позволиха на NT Independent да съобщава за въпроси, които са от обществен интерес. Призоваваме правителството и полицията на Северна Каролина да зачитат правата на журналистите и да спрат да възпрепятстват правото на обществото да знае какво правят нашите правителства и техните агенции от наше име".

Позицията на МФЖ е следната: „Опитите на полицията на Северната територия да попречи на журналистите да информират по въпроси от обществен интерес са дълбоко обезпокоителни и представляват тревожно нарушение на свободата на печата. МФЖ призовава властите в региона да гарантират, че всички журналисти и медийни работници са свободни да работят без страх от тормоз, сплашване или репресии".