БТА работи по нов проект за сближаване с ЕК

  • 01.10.2022
  • БТА
Снимка: БТА/Архив

Българската телеграфна агенция (БТА) започва работа по реализацията на проект, чиято цел е популяризирането на политиките на сближаване за постигане на политическите цели на Европейската комисия, свързани с подкрепа на създаване на работни места, конкурентоспособност на бизнеса, икономически растеж и подобряване на качеството на живот на гражданите. Специален фокус ще бъде поставен върху местната общност.

"Това е пореден проект на БТА след "Български гласове за Европа", осъществен съвместно с Европейския парламент, който обогатява дейността и съдържанието на БТА като спазва и принципа за гарантиране на финансовата независимост на националната новинарска агенция на България чрез приемане на допълнителни финансирания само от организации, на които България е член, като Европейския съюз (ЕС), НАТО, ООН, ЮНЕСКО и др.", отбеляза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. 

Конкретните цели на проекта, които си поставя БТА, са:

  • Да се осигури по-доброто разбиране на ролята на политиката на сближаване в България;

  • Да се повиши осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика в България;

  • Да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, ролята в изпълнението на политическите приоритети на ЕС и бъдещето на съюза;

  • Да насърчава гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване и др.

За да постигне поставените общи и специфични цели, БТА планира да използва медиен микс, включително иновации като виртуална реалност и геймификация, както и многоканална медийна стратегия.
Ще бъде използван иновативен дигитален инструмент: платформа за провеждане на хибридни конференции, изградена на базата на цифрова среди и 3D модели на аватари, възможност за вграждане и представяне на съдържание със слой от директни комуникационни канали и елементи на геймификация. Платформата ще предлага излъчване на живо на събитията, интерактивни чатове и видео разговори на работни срещи.

На виртуални изложбени щандове ще бъде представена информация за отделните оперативни програми и програмите за териториално сътрудничество, успешни проекти, предварително записани видеоклипове, както и документи и снимки.

В пресклубовете на БТА в София, Видин, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик, Хасково, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Враца, Ловеч, Добрич, Казанлък, Силистра, Габрово, Перник, Смолян, Кърджали, Монтана, Разград, Търговище и Самоков ще се проведат конференции и местни събития по темата. 
Видеоклипове, статии, реклама в социалните медии и анимирани инфографики също са сред заложените цели на проекта. Ще бъде изработена и специална подстраница на сайта на БТА.

Стойността на проекта „Европа в България: Общо бъдеще“ възлиза на 348 871, 28 евро. Периодът на изпълнение е 3 октомври т.г. – 2 октомври 2023 г. С планирания медиен микс се очаква БТА да достигне до 700 хил. - един млн. души в България, както и до живеещи в чужбина българи.

 

м.л.