Атина демонстрира заедно с Лондон на 8 октомври за свобода на Джулиан Асандж

  • 05.10.2022
  • Фейсбук
Кампанията в защита на Джулиан Асандж се разгръща

Костадинка Кунева, която бе евродепутат от "Сириза", оповести във Фейсбук гръцка инициатива за протест пред британското посолство в Атина на 8 октомври в защита на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Проявата ще е в синхрон с вече обявено блокиране от жива верига на британския парламент в Лондон на същата дата и по същия повод.

"За освобождаването на Джулиан Асандж" е озаглавила публикацията си във Фейсбук българката Костдинка Кунева, която бе евродепутат от гръцката партия "Сириза".

Тя съобщава, че пред британското посолство в Атина на 8 октомври от 14 часа ще се състои демонстрация с искания за освобождаване на Джулиан Асандж. Припомнена е и фразата на Асандж: "Можем да се борим с несправедливостта, само когато тя бъде разкрита."

Кунева пише още:

Дванадесет години преследване, дванадесет години законов тормоз, дванадесет години затвор... От 2010 г. насам австралийският журналист Джулиан Асандж понася отмъщението на Вашингтон и неговите слуги. Какво е направил?

"Уикилийкс" е медийна компания, основана през 2006 г. Тя публикува, наред с други неща, изобличаващи американски действия доказателства, получени благодарение на информатора от американската армия Челси Манинг. Това са военни престъпления в Ирак и Афганистан, груби нарушения на човешките права в Гуантанамо, цинизъм в американската дипломация и много други.

Джулиан Асанж е преследван, измъчван и клеветен заради изпълнението на мисията си на журналист и изтичането на информация от обществен интерес. В продължение на три години и половина, с влошено здравословно състояние, той е държан в затвора с повишена степен на сигурност "Белмарш" в Обединеното кралство, в очакване да научи кога ще бъде екстрадиран от Лондон в Съединените щати, където е изправен пред присъда до 175 години. за "шпионска дейност".

Законовите пътища за избягване на екстрадицията му са ограничени... Освен, че е огромна несправедливост спрямо един човек и семейството му, обвинението срещу Джулиан Асандж е опит за криминализиране на разследващата журналистика. Атакувано е правото на информация и да бъдеш информиран. Това е опит да се сплаши както пресата – особено журналистите, които биха могли да се изкушат да имитират работата на Асанж и "Уикилийкс" – така и потенциални податели на сигнали и свидетели от обществен интерес.

Ако получилият международна известност австралийски журналист, който е публикувал в Европа, бъде изправен пред американски съд и осъден съгласно американското законодателство, кой тогава ще се осмели да разкрие информация, която може да разстрои американските управляващи? Само широкомащабна международна мобилизация може да спре това.

Мексико, чрез своя президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, вече предложи политическо убежище на Асандж. Тази събота, на 8 октомври, жива верига ще обгради британския парламент в Лондон, за да поиска освобождаването на Джулиан Асанж. Над 3500 души вече са се записали за участие.

Наред с това страхотно действие ще се проведат множество срещи по целия свят. Във Франция Комитетът за подкрепа на Асандж и тридесет и седемте организации и медии, които са подписали „Парижкия апел за Джулиан Асандж“, ще се срещнат в 14 часа до Статуята на свободата, която стои и Париж, в 15-и район. Ще говорят журналисти, адвокати, представители на работниците и синдикатите, депутати, членове на движения.

В Атина са поканени всички, които са загрижени за случая с Асандж: журналисти, работници, безработни, членове на движения, синдикалисти, артисти, студенти, университетски дейци, държавни служители, представители на клубове и колективи, организации, партньори, граждани - всеки, чията съвест ще го призове да отиде в събота от 14:00 часа пред британското посолство (ул. "Плутархос" 8 и бул. "Кралица София").

Това ще е проява в защита на свободата на печата. Отстояваща правата на човека. В името на демократичните идеали. За правдата и истината. Джулиан Асанж трябва да бъде освободен, защитен и обезщетен.

Свят