К. Костадинов опита да изгони медия от брифинг в БТА и понеже тя отказа, напусна той

  • 05.10.2022
  • tribune.bg/Фейсбук
Костадин Костадинов общува с медии в прес-залата на БТА

Лидерът на партия „Възраждане“ и колегите му напуснаха пресконференцията, която трябваше да дадат днес в БТА. Още в началото Костадин Костадинов видя журналисти от „Дневник“ и ги помоли да напуснат залата. Към това издание той причисли „Медиапул“, „Капитал“ и „Клуб Z“, давайки им свои определения. Другите журналисти в залата не реагираха на квалификациите му към медии, нито на дискриминирането на техни колеги.

Костадинов нарече изданието на Иво Прокопиев „жълто-кафяви отходни канали на американското посолство“ и пожела представителите на "Дневник" да напуснат залата, за която партията му е платила, за да проведе пресконференцията си, съобщава tribune.bg.

„Компромис не правим и не желаем да имаме нищо общо с представители на жълтата преса, финансирана от американците. Вие не сте медии, а фалшиви новини. Не желаем да стоим в една стая с вас, имаме морал който не ни позволява да стоим в една стая с вас“, повтори Костадинов.

Представителката на „Дневник“ заяви, че няма да напусне, след което пресконоференцията беше прекратена от Костадинов и колегите му „Възраждане“.              

Все пак Костадинов беше догонен от журналистите и на въпрос, дали ще подкрепи правителството, на стълбите на БТА той заяви, че ще даде подкрепа само на кабинет с мандат на „Възраждане“.

„Единственият мандат, който ще подкрепим е този на „Възраждане“, най-вероятно отиваме на нови избори“, обяви Костадинов. Той нарече свой "партньор" българския народ и допълни, че има готов кабинет, който да предложи. Лидерът на „Възраждане“ обяви, че и от своя страна ще излъчи преговорен екип, за да не влиза страната ни в еврозоната, настоявайки, че трябва да има референдум по тази тема, защото според него българският народ не иска въвеждане на еврото.

Костадинов коментира и реакцията си към определени медиите, като обяви, че има вариант да бъдат регулирани като американски агенти, което може да бъде заложено в законодателството. „Медиите на Пеевски нямат никаква разлика с тези на Прокопиев, те са едностранчиви“, обяви още Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" не за първи път изригва с квалификации спрямо определени медии и влиза в конфликт с журналвисти от издания, които не харесва. Преди броени дни, точно преди изборите, с пореден такъв изблик във Фейсбук атакува известната журналистка Генка Шикерова, защото работела и за клеймената от него "Свободна Европа", а не го била предупредила за това.

По повод днешния скандал в БТА журналистката от Шумен и член на УС на СБЖ Дияна Желязкова написа следния коментар на своя профил във Фейсбук:

"Възраждане се опитали да изгонят "Дневник" от пресконференция. Костадинов заявил, че няма да има изявление, ако "Дневник" не напуснат и помолил БТА да ги изгонят, понеже залата била наета от тях.
 
Не чух някой от "големите" журналисти от "големите" телевизии да е скочил в защита на колегите си от "Дневник". Предполагам обаче, че довечера ще дадат обилен ефир на Костадинов.
 
В Шумен този номер го гледам вече 6 години - всевластният кмет и доскоро лидер на ГЕРБ Любомир Христов отказва да ми отговаря на въпроси, отказва да ми изпраща официална пресинформация от общината, обаче това изобщо не тревожи колегите. "Аз на тебе няма да ти отговарям", ми казва злобно кметът на брифинг в общината, в присъствието на всички местни медии. И разбира се, пълно мълчание от колегите
 
Така че Костадинов не е нито първият, нито последният, който се държи с журналистите като обслужващ персонал. Защото има защо..."
 
Дияна Желязкова публикува и скрийншот от "неутрално" медийно отразяване на случилото се в БТА, кометирайки: "Ей ги, "големите журналисти", как са отразили новината. Слугинаж."
 
На скандала в БТА реагира във Фейсбук и известната журналистка Миролюба Бенатова със снимка на журналисти, наобиколили Костадинов на изхода от информационната агенция, и с въпрос: "Какво заглавие бихте поставили на този кадър?". Най-краткият сред многобройните последвали коментари и спорове е: "Мисирки".
 
Депутатът от "Възраждане" Ангел Славчев апострофира Бенатова: "Пресконференцията на Възраждане бе отменена заради отказа на НЕпоканените медии да напуснат. Принципите ни са безкомпромисни! Медии, които се финансират от чужди държави, да си взимат интервюта от другите партии. Нали не ви пука за Възраждане, нали такива или онакива, нали сме лошите... интервюирайте само вашите добри."
 
Журналистката търпеливо му отговаря: "В поканата за пресконференцията в БТА пишеше ли кои са поканените? И каква е тази практика? Не разбирам изречението "не ви пука за Възраждане"? Какви са тези квалификации и какво ги налага? Професионалното общуване между медии и всякакви представители на партии, бизнес и т. н., не изисква съгласие, а възможност за разговор, в който едните задават въпроси, а другите отговарят."
 
Не липсват и други реакции из различни Фейсбук-профили. Известната синдикалистка Ваня Григорова написа: 
 
"Слушам рева на част от "медиите" от Костадинов. Същите медии някак пропуснаха, не - наложиха!!!, грубото внушение на Лена Бориславова, която от изключително високата позиция, която заемаше, заяви, че обществени фигури получават по 4000 (лева, евро - не знам), за да поддържат проруска риторика.Тя излъга, те разпространиха лъжата. Оттам насетне беше забранено да се посочват ФАКТИ, от които зависи ОЦЕЛЯВАНЕТО ни. Точно тези медии цоцат яко от американски фондации, вкл. директно от държавния департамент на САЩ. Крадецът вика "дръжте крадеца".
 
Трябва ли Костадинов да прекъсне пресконференцията? Не. Трябва ли да бъдат посочени с пръст манипулаторите? Крайно време е. Те не само не спомагат за подобряване на обществените дебати. Те ги саботират!"