Снежана Тодорова: СБЖ и АЖК ще засилят обмена на информация за защита на правата на журналистите

  • 06.10.2022
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

На едноседмично посещение в Република Корея беше група български журналисти, водени от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Визитата се осъществява в рамките на подписаното двустранно споразумение за сътрудничество между Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на журналистите на Корея (АЖК).

Снежана Тодорова бе любезна да сподели пред сайта на СБЖ впечатленията си от посещението в Корея, което беше върнат жест на гостуването на делегация на АЖК в България в началото на септември. 

Г-жо Тодорова, завърнахте се от Република Кория, където бяхте с делегация от представители на български медии на посещение в рамките на двустранното споразумение за сътрудничество между СБЖ и АЖК. Какви впечатления носите и какво включваше програмата ви за гостуване там?

- Програмата на пребиваването на нашата журналистическа делегация в Република Корея бе много разнообразна и интересна. Имахме срещи както с ръководството на АЖК, председатели на регионални журналистически организации, журналисти от печатни и електронни медии, така и с кметове и общински служители в столицата Сеул и градовете  Чун-чон, Хуа-чон-гун, Канг-Хонг и Су-уон. Посрещнахме изгрева на брега на Източно море и изпратихме залеза на Западно море. Пътувахме с кораб до Язовира на мира, снимахме се до Камбаната на мира и се изкачихме на планина Бек-ам-сан, която се намира на границата със Северна Корея.

Навсякъде бяхме посрещани изключително топло и сърдечно. Още от първите минути на престоя в Корея, когато г-н Ким Донг Хун, председател на АЖК, ни приветства на летището в Сеул с българското знаме в ръка, а по-късно в неговия кабинет с поздрав на български „Добре дошла, делегация на СБЖ в Република Корея!“. Този поздрав на български език ни следваше в градовете по време на цялото пътуване – трогателен израз на уважение към гостите от България.

Кои бяха българските журналисти, които посетиха Корея, и от кои медии?

- В делегацията бяха Марта Младенова, програма „Хоризонт“ на БНР, Цанка Донкова, агенция „Блиц“, Юлия Владимирова, „Импресио“, Мария Елмазова, регионален печат – млади, активни и много чаровни. Те достойно представиха родната журналистика.

Кои от посетените от делегацията места в Корея оставиха най-дълбоко впечатление у вас и у другите колеги?

- Много забележителности, разговори и срещи няма да забравя. Ще спомена някои от тях. Например, Дворецът Гьонг-бок-гунг и традиционите корейски къщи в Сеул, красотата на Чун-чон, Камбаната на мира в Хуа-чон-гун, за откриването на която е бил поканен Михаил Горбачов като носител на Нобелова награда за мир. Имах честта да бъда настанена в къщата, в която той е пребивавал и да разгледам албума със снимки от вълнуващото събитие на 26 май 2005 г. Незабравимо преживяване!

Интересно бе и посещението в редакцията на вестник Ньонг-мин-шин-мун („Земеделски вестник”), и разговора с главния му редактор Хан Хюнг-Шу и г-жа Шинг Джонг-Им, директор на NBS.

Посетихме също Музея на иновациите на САМСУНГ в Су-уон. Силно ни впечатли новаторският подход в музикалния спектакъл НАНТА, както и красотата на Източно море, и раждането на новия ден в Канг-Хонг.

Какъв свой опит в работата си и справянето с професионалните проблеми споделиха с вас корейските журналисти?

- Корейските журналисти многократно заявяваха, че отстояването на независимостта и свободата на медиите за тях е от първостепенно значение и изразиха възмущение от „политическия натиск без една дума за извинение“, оказван от президента Юн Сън-Йол и правителството.

Г-н Ким Донг Хун, председател на АЖК, изтъкна необходимостта от активни действия на всички журналисти срещу прояви на политически натиск и цензура в медиите. Борбата продължава!

При неотдавнашното посещение у нас на делегация на АЖК председателят на организацията Ким Донг Хун заяви, че интересът към България сред корейските журналисти е голям и много от тях изявяват желание да посетят страната ни. Какви са вашите лични впечатления от корейските колеги, с които се срещнахте сега? Какво искаха те да узнаят за нашата страна? Наистина ли толкова много се интересуват от България?

- Корейските журналисти, които са посещавали нашата страна, са запазили много вълнуващи спомени от престоя в България. За мен особено трогателна бе срещата с г-жа Канг Хи в гр. Су-уон, която два пъти е била наш гост. Тя помни всички  срещи и забележителности в София, Велико Търново, Пловдив, Старосел.  Развълнувано сподели, че е била в много европейски страни, но най-силно е впечатлена от България и мечтае отново да посети нашата страна. „Вероятно ще направя частно посещение, тъй като интересът към България е много голям и вярвам да имам късмет да бъда отново гост на СБЖ“ – ми сподели тя. Добри думи за България и СБЖ споделяха всички корейски журналисти, които са били наши гости.

Дали гостувалите у нас с делегацията на АЖК през септември корейски колеги вече са публикували своите репортажи за посещение си и за впечатленията си от България?

- Да, всички корейски журналисти, които бяха наши гости през септември 2022 г., се срещнаха с нас в Сеул, а някои ни придружиха до Чун-чон и Су-уон. Те са публикували материали след завръщането си от България. Г-жа Сора разказа, че е била много впечатлена от това, че в България хората не носят маски, за което е  написала в своите публикации, като е призовала за отпадането на маските в Корея. От началото на месец октомври това там е факт и тя твърди, че има скромна заслуга благодарение на българския опит.

Договорихте ли бъдещи идеи в рамките на двустранното сътрудничество между СБЖ и АЖК? Дали е необходимо актуализиране на съществуващото споразумение за такова сътрудничество между двете ни организации? Върху какви теми акцентирахте в разговорите си с домакините си?

- Ръководството на АЖК  изрази увереност, че сътрудничеството между нашите организации ще се развива по възходяща линия в зависимост от финансовите възможности. Разчитат на СБЖ за запознаване на българската аудитория с корейските традиции и постижения в икономическото и културно развитие.

Предвиждаме увеличен обмен на информация за действия на СБЖ и АЖК за защита на правата на журналистите и свободата на медиите, както и за прояви на журналистическа солидарност.

 

Снимки Личен архив