Сдружение „Родопско утро“ насърчава млади таланти

  • 07.10.2022
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Председателят на сдружение „Родопско утро“ поетесата Стойка Мариновска връчи специалната награда на Йоана Аврамова от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Снимка: Сдружение „Родопско утро“

Излезе от печат пети брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“. Изданието се реализира с финансовата подкрепа на общини и училища от региона на Източните Родопи и с неуморната дейност на Гражданско сдружение „Родопско утро“-Хасково.

Акцент в работата на творческия екип е издирването на млади таланти. Те са представени в рубриките „Студентско перо“и „Ученическо творчество“. С по няколко свои стихотворения на списанието гостуват поетите Таньо Клисуров, Виолета Бончева и Йордан Пеев от Стара Загора.

Не са забравени и имена от хасковския край, оставили трайна следа в българската литература. Чрез няколко техни емблематични творби са почетени Ивайло Балабанов (1945–2021) и Петър Ангелов (1938–2022).В списанието са публикувани и материали за кръгли годишнини на просветни и културни институции.

На церемония в Хасково председателят на сдружението „Родопско утро“, поетесата Стойка Мариновска връчи грамоти, парични и поощрителни награди от втория литературен конкурс за деца и юноши от областите Хасково и Кърджали. Специалната награда заслужи Йоана Аврамова от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.