Стига гаври на политици с журналисти!

  • 06.10.2022
  • СБЖ

УС на СБЖ категорично осъжда поведението на Костадин Костадинов, както и на всички политици, позволяващи си да унижават и атакуват журналисти и журналистическата професия.

Пореден български политик си позволи тази седмица да унижава журналисти и да си прави евтина реклама чрез медиен скандал. Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов демонстративно напусна свикана от собствената му формация пресконференция не къде да е, а в държавната БТА, след като не успя да прогони от там журналистка на критикувана от него медия, отказала да си тръгне въпреки настояванията му.

Цялата абсурдна ситуация трудно може да се възприеме като нещо друго, освен като грозна и примитивна ПР-акция, разигравана на гърба на и без това съсипваната от кого ли не българска журналистика.

Костадинов е политик, избран е и за депутат. Ако нещо не му харесва в наличния медиен пейзаж, в характеристиките на една или друга медия, в медийното финансиране или в медийното законодателство, той разполага с всички легитимни и демократични възможности да предложи законодателни промени в дадената сфера и да търси за тях парламентарна подкрепа. Това е цивилизованият и законен начин да се решават подобни казуси.

А размахването на бомбастични квалификации по пресконференции, като се поставят в унизително положение журналисти, работещи в една или друга медия, е грубо посегателство срещу правата, честта и достойнството на всички журналисти и на журналистическата професия като цяло.

Костадинов несъмнено е нясно, че не са журналистите тези, които определят финансирането, обвързаностите или (гео)политическата тенденция на една или друга медия. С това по цял свят се занимават собственици и издатели. Изригването с гръмовни обвинения срещу журналист, изпратен от своя работодател да отрази пресконференция и да изпълни своите професионални задължения, е грубо посегателство срещу този журналист и цялата колегия.

Голямата беда е, че Костадинов далеч не е самотен в това брутално отношение към журналистите. Уви, то е демонстрирано от години на всички политически нива и целенсочено срива професията ни, в която може да има различни хора с различен морал, но която безапелационно е сред фундаментите на демокрацията. Едва ли е нужно да припомняме христоматийни примери, като прословутия етикет „мисирки”, лепнат от бившия премиер Бойко Борисов и оскърбил не една или друга репортерска група, а цялата ни професия, призвана да е критична камбана за всеки управляващ и да отстоява обществения интерес.

Особено драматично е положението на колегите от регионалните медии. Върху тях местни „велможи” без задръжки упражняват натиск, тормоз, унижения, не се свенят и от преки заплахи и атаки. Не са малко случаите на сериозно застрашени колеги, което обаче рядко получава общонационален отзвук – дали заради смарязаващо сплашване, дали заради „удобна” професионална пасивност?...

Съюзът на българските журналисти потвърждава своята твърда и неизменна позиция в защита на правата на журналистите, гаранции за които сме включили и в нашите внесени в НС още преди пет години предложения за законодателни промени. Предложения, на които и до днес не е даден ход...

Категорично осъждаме поведението на Костадин Костадинов, както и на всички политици, позволяващи си да унижават и атакуват журналисти и журналистическата професия. Стига гаври на политици с журналисти! Апелираме за солидарност и взаимна подкрепа сред колегията, за отстояване на общите ни журналистически права.

 

Управителен съвет на Съюза на българските журналисти

6 октомври 2022 г.

 

Акценти и позиции