Елена Кодинова за истинския натиск над журналисти, купуването, тричането и мира

  • 19.10.2022
  • Фейсбук
  • Елена Кодинова
Елена Кодинова

Препечатваме коментар във Фейсбук на известната журналистка Елена Кодинова, оттеглила се от няколко години от активно упражняване на професията, но запазила непокътнат острия си журналистически рефлекс.

Ето какво написа написа Елена Кодинова а своя профил във Фейсбук:

Много е сладко, когато хора, които никога не са правили разследвания в икономическа тематика, се изказват за натиск върху журналисти и автоцензура. (По повод на последното изследване на АЕЖ. Там са чисти сълзи, никога не са ги викали в полицията на разпит, не знаят какво е натиск. Ма се изказват. Сладурчета!) Винаги приемам това като, как да кажа, майка... Сладки мои, не знаете за какво става въпрос. Но те и не искат да се научат, те знаят всичко.

Когато се набъркаш в разследване, което таргетира някакво натрупване на пари, се започва тежък натиск върху теб - в никакъв друг случай няма натиск, само ако са замесени пари. Първо се почва със заплахи - много по-лесно им е, когато си жена и заплахите са полово специфични. Ако бях мъж, щеше да е друго. (При мен е било: "Кучко, ще те подстрижа, ще ти отрежа ушите, курва отвратителна, знам кой ти плаща".) Ако устоиш, почват да те купуват. Тогава се чупят и най-добрите. Ако устискаш до публикация, си защитен. Излезе ли текстът, никой не може да те пипне в България. Това не е Русия, където застреляха Политковская.

Въпросът е - как се случва купуването. Може да бъде: "Ще те наемем в престижна медия, ще ти дадем много пари, ще те направим известна. Има едни проекти тук, искаш ли да участваш?" Почти всички се чупят тук. Като чуят за пари и престиж, зениците им се разширяват като при секс. Аз не съм приемала такива оферти, защото съм страхлива. И помня. Знам, че тази оферта означава доживотно робство, ипотека, използване. А аз не си падам по нищо доживотно. Затова нямам татуси и не се омъжвам.

В момента най-голямата автоцензура на колегите е, да не ги набедят за путинофили. Щото АЕЖ бди и всеки, който може да бъде изобличен в това, е нападан веднага. Правят се опити да го изобличат и канцелират. Няма значение, че предлага мир, примерно. Не, ако не казва: "Бием се за Украйна до последен украинец", той е нарочен за тежък путинофил и тричан.

През 80-те години на ХХ в. бях тийнейджър. Тогава имахме всяка седмица час по НВО, което не е Ейч Би О, а "начално военно обучение". Там всяка седмица ни говореха, че ядрената война е неизбежна, защото милитаристичните САЩ искат да убият всички във Варшавския договор и ние трябва да сме подготвени. Представете си тийнейджър като мен, израснал с този наратив. Не го харесвах. Тогава си пусках парчето на Стинг Russians Love their Children Too и се молех това да е вярно. Не ме връщайте там. Не искам. Искам мир.
 

Гласът на журналистите