Една съвсем различна своя книга представи Калин Тодоров в клуб „Журналист“

  • 01.11.2022
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова
Калин Тодоров

Клуб „Журналист“ на СБЖ се оказа тесен да побере дошлите на представянето на най-новата книга на журналиста и писател Калин Тодоров „Скитник в мрежата“, която е събрала негови коментари, анализи и мнения, публикувани във фейсбук.

За Калин Тодоров тази година е плодоносна - две негови книги намериха пътя към читателите. През пролетта той издаде „Защо лаят краставите магарета“, която още с появата си оглави класациите за най-продавана книга. След което той ни изненада с нова, с интригуващото заглавие „Скитник в мрежата“. Тя веднага разпали интереса на неговите фенове и на всички, които искат да разберат какво открива, скитайки, или по-точно, пишейки в социалните мрежи.

„Това е една съвсем различна книга, защото не я издава обикновено издателство, а го прави телевизия Евроком – каза в началото на срещата със своите фенове Калин Тодоров. – Тя е книга, която нарекох пачуърк, което представлява американско сватбено одеяло ушито от кръпки. На практика тези кръпки са малки материалчета, в които влиза малко коментар, малко репортаж, малко анализ. Те обхващат най-интересните събития, видени през моите очи, които са се случили през последните две години. До някаква степен книгата е симбиоза между всичките тези събития и показва как аз съм видял как през тези години се е развивал нашия свят.“ И този факт прави новата книга на Калин Тодоров съвсем различна, което съм сигурна, че ще разпали интереса на читателите към нея. Това е

уникален проект, който се прави за първи път,

обединявайки три медии – телевизия, книга и социална мрежа, като всяка една от тях си има своите предимства, а и недостатъците, разбира се. Според авторът на „Скитник в мрежата“ книгата обединява предимствата на тези три медии и елиминира недостатъците им. В нея се съдържат всички болни теми на нашето всекидневие, започвайки от вътрешната политика, държавата обхваната в пипалата на мафията, Бойко Борисов, Симеон Сакскобурготски. Или казано накратко в книгата са всичките герои на нашето време, както и от миналото, защото авторът през своя живот се е срещал с много интересни хора, като всички големи политици, започвайки от Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор Живков, Людмила Живкова, Петър Младенов, Андрей Луканов… Всички тях ги е видял, разговарял е с тях, наблюдавал ги е. В книгата има и култура, икономика, или с една дума в нея е събран целия наш живот.

 Любопитството на присъстващите събуди несамо новата творба на Калин Тодоров, а и предишната негова поредица, включваща пет книги, посветени на годините на социализма, новата реалност след промените след 1989 г., управлението на Борисов, както и действията на кукловодите през годините на демокрацията у нас. Сред присъстващите бяха забелязани известни наши писатели, интелектуалци, дипломати, журналисти и общественици, които също споделиха своите впечатления от книгите на Калин Тодоров. „Щастлив съм, че в съвременната публицистика има такива ярки пера – каза поетът и журналист Ивайло Диманов. – Той не е само талантлив журналист и публицист, а и много честен. Това е важно условие, за да ти повярват хората. Както казваше Захарий Стоянов, „журналистът трябва да е честен коректив на всякоя власт, независимо кой е на власт“. В този смисъл и днешната премиера на книгата на Калин Тодоров „Скитник в мрежата“ ще предизвика широк читателски интерес.“ За Бойка Асиова Калин Тодоров е нейната „частна информационна агенция“, защото винаги има какво да прочете от него. „Освен политиката, която много остро ни занимава всички нас, и ни е сграбчила яко, има интересни текстове за култура, карикатури, стари фотографии на големи автори – споделя също не по-малко известната наша писателка и журналистка. – Имам всичките му книги от първата до тази, която сега има своята премиера. Пожелавам му успех и да не спира, защото ми е потребен.“

За мнозина присъстващи книгите на Калин Тодоров са откровение затова, как един човек вижда „този изтощителен 32-годишен преход, който правим“. Сред ласкавите изказвания за него беше и това, че той е добър разказвач на истории. За Росен Сиромахов Калин Тодоров е един от будителите, които „доста успешно отварят очите на все повече хора“.

Вероятно и тази книга на Калин ще има продължение, така, както се случи с неговите предишни пет книги, които при всяка поява седмици наред оглавяваха класациите за най-търсени и най-продавани книги.

Интересът към новата книга на известния публицист показа и извилата се дълга опашка за автографи. Всеки един сдобил се със „Скитник в мрежата“ търпеливо изчакваше реда си, за да получи така желаното посвещение.            

Още по темата:

http://www.sbj-bg.eu/ 53306