Два юбилея в Клуб „Журналист” – на сп. „Труд и Здраве” и на главния му редактор

  • 15.11.2022
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Снежана Тодорова приветства сп. „Труд и Здраве” и главния му редактор Никола Терзиев. Снимка: Цвятко Дончев

20-годишнината на авторитетното списание и партньор на Агенцията на ЕС за безопасност и здраве „Труд и Здраве”, както и 80-годишнината на неговия главен редактор д. ф. н. инж. Никола Терзиев бяха отпразнувани на 14 ноември вечерта в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Специална диплома на СБЖ връчи на сп. „Труд и Здраве” по повод 20-годишнината от основаването му председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова на юбилейната вечер в Клуб „Журналист” на 14 ноември. Тя поздрави сърцато екипа на списанието и неговия главен редактор Никола Терзиев, който на свой ред е юбиляр – навръх Деня на народните будители 1 ноември той закръгли 80. По повод тази достолепна годишнина преди броени дни – на 11 ноември - Терзиев бе удостоен със „Златно перо” на годишните награди на СБЖ.

Списанието „Труд и Здраве”, което е партньор на Агенцията на ЕС за безопасност и здраве, излезе със специален брой за юбилея си – и всеки, дошъл в Клуб „Журналист” на 14 ноември, го получи като дар. В него е отпечатано и приветствието на Снежана Тодорова от името на СБЖ.

Обръщайки се към главния редактор Никола Терзиев, тя пише: „Високо оценяваме потребността и медийното присъствие на ръководеното от Вас издание, което разглежда и анализира личностната, колективната и трудовата безопасност, многообразието на аспектите на труда, в пряка връзка със здравето на трудовия контингент, корпоративната и правовата култура, безопасното жизнено поведение на хората, особено на подрастващите, психологията на трудовите, социалните и личностните взаимоотношения, обществената чувствителност, социалните и демографските проблеми на нацията, добрите европейски и световни практики и конкретната им приложимост и мултиплициране в България. (...) Пожелавам на Вас и Вашите колеги здраве и успехи в защитата на Човека!”

Специалният юбилеен брой на „Труд и Здраве” започва с поздравление по повод 20-годишнината и от президента на България Румен Радев, който, наред с другото, пише: „Варвам, че с Вашето старание, отговорност и почтеност, списание „Труд и Здраве” ще продължи да бъде надежден спътник на бизнеса и работещите, а също и своеобразен обществен коректив на държаавно-институционалната политика в кръга на своята доказана компетентност. Скъпи журналисти и експерти, уважаеми господин Терзиев, бъдете здрави, мъдри и смели в мечтите! На целия екип на списание „Труд и здраве” желая творческо дълголетие, верни читатели и нови хоризонти! Честит празник!”

В юбилейния брой са отпечатани и приветствия от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, както и от председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева – нейна представителка прочете поздрава ѝ и на празничната вечер в Клуб „Журналист”.

Никола Терзиев бе приветстван в Клуб „Журналист” и от Националното сдружение „За честта на пагона”, което му връчи нагрден огърлен знак. Впрочем, председател на това сдружение е капитан Първи ранг о. з. Цвятко Дончев, накогашен колега на Никола Терзиев от емблематичния младежки всекидневник „Народна младеж”. Дончев беше дошъл лично да поздрави юбляра, заедно с други колеги от „Народна младеж”, сред които и журналистът и писател Йото Пацов.

Разбира се, в залата беше и екипът на списанието юбиляр „Труд и Здраве”, който приветства много емоционално своя главен редактор за двойния юбилей.

Неуморният Никола Терзиев изненада публиката и с рецитация на свои поетични творби, които спечелиха трогнати аплодисменти.

Своя песенен поздрав към Терзиев отправи и също работилият някога в „Народна младеж”, както и в седмичника „Пулс”, поет, бард, журналист, член на УС на СБЖ и управител на Клуб „Журналист” Ивайло Диманов.

След което, както си му е редът, юбилярът почерпи гостите, а те са отпуснаха в ярки спомени и сладки приказки из журналистическите траектории.

 

НИКОЛА ТЕРЗИЕВ

Никола Терзиев е роден на 1 ноември 1942 г. в с. Копривец, Русенска област. Следва в Минно-геоложкия институт в София от 1962 до 1967 г. По разпределение три години - до 1970 г. - работи като инженер в Мини „Перник”. Едновременнос това  и предопада в пернишки техникум и гимназя.

После идва времето и за журналистика. В периода 1970-1971 г. е редактор във в. „Народна младеж”, а от 1971 до 1976 г. с правителствено решение става един от основателите и водещ редактор на в. „Български строител” в Москва – издание на българите, работещи в СССР.

От 1976 до 1982 г. отново е в „Народна младеж”, вече като зам.-главен редактор. От 1982 г. до 1989 г. оглавява списание „Везни”, издание на Комитета за държавен и народен контрол (КДНК), което след промените се превръща в независимо национално издание с 40-хиляден тираж.

През 1991-1992 г. Никола Терзиев е основател и управител на информационно-издателската къща „Весни” към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Оглавява и изданията на БТПП – вестниците „Икономически новини” и „Бизнес виза”, излизащ на 6 езика.

През 1994 г. основава и става управител на Бизнес-информационна асоциация на деловата инициатива (БИАДИ). До 1999 г. е резидент на Българския търговски център  от структурата на БИАДИ в Обединените арабски емирства. До 2000 г. развива активна организационна, бизнес-информационна и публицистична дейност в рамките на БИАДИ.

През 2003 г. защитава докторска дисертация в Московския университет „Ломоносов” на тема „Специфика на научната, политическата и социалната футурулогия в средствата за масова информация”.

През 2000 г. основава и ръководи до 2007 г. списание „Евромодел 21”. То е под егидата на Народното събрание и спомага на информационно ниво за успешния предприсъединителен период на България в навечерието на приемането ѝ в ЕС.

Едновременно с това от 2002 г. и до днес ръководи списание „Труд и Здраве” – единственото издание в страната, разработващо тематики като безопасност и здраве, защита на човека и средата.

"ТРУД И ЗДРАВЕ"

От 2002 г. и до днес Никола Терзиев ръководи списание „Труд и Здраве”. През 2018 г. то бе избрано за медиен партньор за България н Агенцията на ЕС за безопасност и здраве.

При основаването си през 2002 г. списанието е институционално издание на Главна инспекция по труда, а от 2008 г. вече има статута на национално списание за защита на човека и средата, като става също така медийно-тематична трибуна на българския бизнес. То координира тематичната си политика с Агенцията за безопасност и здраве при работа, която е официалната институция на ЕС в тази сфера.

Сп. „Труд и Здраве” разглежда и анализира личностната, колективната и трудовата безопасност, многообразието на аспектите на труда в пряка връзка със здравето на трудовия контингент, корпоративната и правовата култура, безопасното жизнено поведение на хората, особено на подрастващите, психологията на трудовите, социалните и личностните взаимоотношения, обществената чувствителност, социалните и демографските проблеми на нацията, добрите европейски и световни практики и конкретната им приложимост и мултиплициране у нас.

Списанието също така се стреми да бъде активна трибуна з позициите на работодателите по най-острите и злободневни въпроси около икономичедката и социалната ситуация в страната. Водещ акцент в редакционната политика е презентирането и популяризирането на добрите практики на българските компании и предприятия.

Свързани:

Честита 80-годишнина на главния редактор на сп. "ТРуд и ЗДраве" Никола Терзиев!

Дата: 01.11.2022

Сп. "Труд и Здраве" ще отбележи 20-годишнината си на 14 ноември в Клуб "Журналист"

Дата: 09.11.2022

© СБЖ