Джорджа Мелони съди за клевета втори италиански журналист - известния Емилиано Фитипалди

  • 23.11.2022
  • БТА
Емилиано Фитипалди

Италианският премиер Джорджа Мелони дава на съд един от най-известните разследващи журналисти в страната - Емилиано Фитипалди, предаде Франс прес. Новината съобщи самият Фитипалди, който работи за ежедневника, изразяващ леви идеи, "Домани".

Това е втори подобен случай, откакто Мелони дойде на власт. Преди седмица започна делото на Мелони за клевета срещу разследващия журналист Роберто Савиано.

Миналата седмица съдия в Рим е решил, че ще има процес по жалбата на Мелони срещу него. Съветник на Мелони пък заяви, че първото заседание на процеса е насрочено за след повече от година и половина, за 10 юли 2024 г., известява БТА.

Емилиано Фитипалди е обвиняван, че е изкривил фактите в статия, публикувана миналата година, която навежда на мисълта, че крайнодясната лидерка е опитала да помогне на свой приятел да спечели правителствен търг за обществена поръчка по време на пандемията. Журналистът твърди, че е съобщил само достоверни информации и обещава, че той и неговият вестник ще продължат с журналистическите си разследвания, в това число и по неудобни въпроси.

Фитипалди е известен с разкритията си на скандалите във Ватикана. Според него в Италия е обичайно разследващ журналист да бъде съден, но за първи път той ще бъде съден от премиер на Италия.

В публикацията си, станала повод за делото, Фитипалди разказва, че Мелони е телефонирала на Доменико Аркури, специален правителствен комисар по борбата с Ковид-19, за да препоръча свой приятел, участващ в търг за обществена поръчка за доставката на маски. Според Фитипалди Мелони е потвърдила, че е говорила по телефона с Аркури, но отрича да се е опитала да повлияе върху решенията на Аркури.

Мелони и адвокатът й обвиняват вестник "Домани", че е публикувал информацията с оклеветяващо заглавие, подвеждащо читателя. "Това дело е резултат на една статия, ловко създадена така, че да прокарва неоснователни и оклеветяващи твърдения", заяви адвокатът на Мелони - Лука Либра. Оклеветяването посредством медии се наказва в Италия с от 6 месеца до 3 години затвор, отбелязва БТА.

Свят