Медийните регулатори от Балканския регион се събират в София

  • 23.11.2022
  • СБЖ/СЕМ
  • Майя Любомирска

Днес започва двудневната Международна конференция на медийните регулатори от Балканския регион. Организатор е Съветът за електорнни медии(СЕМ). Основната тема на дискусиите е „Предизвикателства пред регулацията: Дезинформация, медийна грамотност и устойчива дигитална среда“.

Както вече писа сайтът на Съюза на българските журналисти(СБЖ) sbj-bg.eu, това е първата регионална проява. Но организаторите казаха, че не целят да затворят темите само в Балканския регион. Ще бъдат засегнати теми медийната регулация на рекламата и хазарта, дезинформацията и медийната грамотност, предизвикателствата през журналистите и регулаторните органи при отразяване на военни конфликти. И това са само част от темите.

По предварителна информация във форума ще вземат участие представители на регулаторите на Албания, Хърватска, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, както и от Турция.

Присъствието на турски представители ще очакваме с интерес, за да чеум тяхната оценка за приетия и влязъл в сила закон за дезинформацията, който беше посрещнат с остри критики от журналистите в Турция, Европа  и опозиционните партии, според които той налага цензура върху работата на традиционните и социалните медии. Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор. Неясното определение на „Фалшива новина“ и съпътстващата заплаха от затвор беше определено ожт Съвета на Европа като „смразяващ ефект“, който може да доведе до повишена автоцензура.

В тазгодишната класация на „Репортери без граници“ Турция е на 149-о място по свобода на словото от общо 180 страни.

Гост-лекторите на Международната конференция са от Италия, Молдова и Каталуня.

Журналистите ще могат да присъстват на утрешния панел от 10 до 11 ч. В Гранд-хотел София , зала „Триадица“.