Соня Момчилова: Автоцензурата и страхът са симптоми, че медийната среда е болна

  • 24.11.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

"За мен няма нищо по тревожно и по-симптоматично за болна медийна среда от наличието на страх и автоцензура. Колкото повече говорим за гаранции и колкото повече правила за безопасност и сигурност разписваме, толкова повече журналистите се чувстват объркани и несигурни. И въпреки че съм прекарала 30 години в медиите, никога не съм се чувствала толкова разколебана и несигурна в свободата на словото и автентичността на информацията."

Това каза председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова при откриването на Международната конференция на медийните регулатори от балканския регион на тема "Предизвикателства пред регулацията: Дезинформация, медийна грамотност и устойчива дигитална среда".

Първата по рода си среща, организирана от СЕМ, събра за дискусия представители на медийните регулатори от Албания, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция, както и гост-лектори от регулаторните органи на Италия, Каталуня и Молдова.

Участниците в срещата обсъждат и темите за "Изкуственият интелект в регулацията – предимства и рискове"; "Дезинформация и медийна грамотност"; "Регионални особености и съвременни предизвикателства пред регулацията".

Динамиката на времето, в което живеем, ние на Балканите, а и цялото човечество, изискват нови алгоритми, нови формули, които да осигурят спокойна медийна среда, каза още шефката на регулатора.

Трудни за еднозначен отговор бяха и въпросите, които Соня Момчилова постави като акценти за дискусия:

- дали ще успеем да предпазим хората от лавината фалшиви новини и липса на достоверна информация,

-дали има значение медийната грамотност в едно общество, което се изкушава от бързото и повърхностно информиране,

-„ще запазим ли идните поколения от безконтролно рекламирания хазарт, популярност на всяка цена и консюмеризма, изместил възпитаването на потребност от високо изкуство култура дух и национален идеал. "

И още: „Ще предадат ли традиционните медии обществената си мисия да образоват и информират обективно в името на комерсиалния интерес и забавлението, или все още имаме шанс да ги подсетим, че в играта за развлечение и преследване на сензацията интернет е предизвестен победител.“

Председателят на СЕМ цитира и една мисъл, с която все повече колеги журналисти се съгласяват, че във времето на постистината истината се превърна във фалшива новина. И попита трябва ли да подчиним режима на работата си на унифицирани правила, или по-важно е да я съобразим със спецификата на всяка една от държавите ни.

"Трябва да преценяваме много мъдро и смело дали да жертваме отвоюваните с цената на много жертви свободи - за да отстояваме цивилизационната си ориентация, или да не обезпокояваме никнещите като гъби след дъжд дигитални източници на информация, платформи за споделяне, сайтове, линейни медии и нелинейни такива с неизяснена собственост и начин на финансиране", каза Соня Момчилова.

На дискусия беше поставен и въпросът за остарелите законови рамки, в които всеки ден се препъва медийният регулатор.

Конференцията продължи при закрити врата за журналистите.

 

България