Отиде си изтъкнатият журналист и краевед Атанас Пеев

  • 25.11.2022
  • СБЖ
Атанас Пеев (1936-2022)

На 86-годишна възраст почина почетният гражданин на Добрич – журналистът и краеведът Атанас Пеев.

Атанас Пеев е роден през 1936 г. в село Златия. Дългогодишен кореспондент е на БТА в Добрич. Насочва се и към дейности, свързани с краезнание и родознание, още от 1965 г. Изследвал е родовете на родителите си, както и всички  родове в Златия.

Организирал е няколко срещи с потомци на Сивковия, Караниколовия и Димиджуковия (Попадийчевия) род в Добрич, Стралджа, Алфатар, Ген. Тошево, Ловчанци и Гурково, Казанлъшко.

От 1993 г. е член на Управителния съвет на Българската генеалогична федерация. По негова инициатива през 2000 г. в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Атанас Пеев е председател на това дружество от създаването му, а от 2020 г. е негов почетен председател. Автор е на повече от 30 книги.

Носител на множество отличия, почетни знаци, грамоти и награди за приноса му в краезнанието и за общественополезната му дейност като изследовател и журналист.

Той е носител на званието Заслужил деятел на Българския червен кръст и Заслужил деятел на СБА. Член е на Съюза на българските журналисти (от 1980 г.) и на 24. д-во на СБЖ в Добрич, на Съюза на учените в България (от 1998 г.), на Съюза на българските музикални и танцови дейци (от 2006 г.).

Атанас Пеев е двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България и на Българската генеалогична федерация „Родознание“, като е вписан в нейната Почетна книга. През 2002 година е обявен за почетен гражданин на Добрич. Носител е на наградата "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (през 2006 и 2011 г.) и др.
 
Атанас Пеев ще бъде погребан в родното му село Златия. Поклон пред светлата му памет! СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и близките на Атанас Пеев.