Отиде си разузнавачът ген. Тодор Бояджиев

  • 26.11.2022
  • flagman.bg/Фейсбук
Ген. Тодор Бояджиев (10.10.1939-25.11.2022)

Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е починал вчера, на 25 ноември, на 83-годишна възраст, в странджанското село Граматиково, където е израснал, съобщиха негови близки, цитирани от медиите.

Поклонението ще бъде във вторник, 29 ноември, от 14.30 часа в гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в столичния кв. "Бояна", съобщава flagman.bg.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат, но прекарва детството си в село Граматиково. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на "Държавна сигурност".

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е обявен за почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата "Ким Филби - Разузнавача - Човека" е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор. Ген. Бояджиев бе и зам.-председател на Съюза на тракийските дружества.

Семейството на ген. Бояджиев извести за неговата кончина на Фейсбук-профила му със следните думи: "Скъпи приятели, с дълбока скръб ви съобщаваме, че вчера, 25 ноември, от този свят си отиде Тодор Бояджиев. Той беше човек, който много обичаше България през целия си дългогодишен професионален път в разузнаването, дипломацията, политиката, документалистиката и литературата.Той никога не спираше да вярва, че утрешният ден ще е по-добър от днешния, каквото и да се случваше в страната и в света.За нас, семейството, той беше нашият обичащ съпруг, баща и дядо, който остава завинаги в сърцата и спомените ни."
 

 

Панорама