С академично тържество ФЖМК отбелязва 70 години

  • 28.11.2022
  • ФЖМК/СБЖ

С академично тържество Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) отбелязва днес 70 години от създаването на специалността "Журналистика". Това е кулминацията на честванията, които започнаха още преди месец с международна научна конференция на тема "Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства". Събитието, на което ще бъдат връчени дипломите на абсолвентите от випуск 2022, ще се състои от 11 ч. в Аулата на Алма Матер.

Очаква се присъстващите да бъдат поздравени от ректора на най-старото висше учебно заведение у нас проф. дфн Анастас Герджиков и от декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова .

Равносметката на значимата годишнина показва, че от 1952/1953 г., когато специалността "Журналистика" е основана, до днес във ФЖМК завършват висшето си образование повече от 10 000 колеги, а своята квалификация са повишили много журналисти от пресата, радиото и телевизията, вече и специалисти в дигиталните медии. Стотици чуждестранни студенти от повече от петдесет държави са випускници на специалността и ФЖМК.

Постиженията на десетки учени, преподаватели и хиляди випускници на Факултета през изминалите седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и към изграждането на високи професионални стандарти и прецизни етични правила. Убедени сме, че просветеността и отстояването на свободното слово са сред най-важните мисии в съвременното ни общество, които изискват споделени демократични ценности и единни усилия, пише в поканата за участие в академичното тържество от ФЖМК.

По време на церемонията за цялостен принос в развитието на образованието по журналистика и изследванията по медии и комуникации с Почетен знак със синя лента на Софийския университет ще бъде удостоен проф. дфн Милко Петров, дългогодишен преподавател и изследовател във ФЖМК.

 

м.л.