Милена Милотинова и Александър Марков с отличия от Фондация "Димитър Цонев"

  • 29.11.2022
  • bgnes.bg
Милена Милотинова и Александър Марков

Фондация "Димитър Цонев" награди двама заслужили представители на журналистическата професия – телевизионната водеща от телевизия OnAir Милена Милотинова и журналиста от БНТ Александър Марков, предаде репортер на БГНЕС.

По време на петите поред награди на Фондация "Димитър Цонев" Аркади Шарков връчи наградата на Милена Милотинова за нейния цялостен принос в българската журналистика. Милотинова е автор на над 10 документални филма, които са актуални и до днес, съобщи БГНЕС.

Милотинова благодари за престижната награда и за положителната оценка на нейния труд. "Тази награда е много ценна за мен, защото е на името на Митко Цонев", каза телевизионната журналистка и водеща и сподели, че с покойния Димитър Цонев се е работило много леко, минавали са през какво ли не, включително и да ги показват черно-бели на екрана в знак на протест.

"Това беше нашият начин да отразяваме всички гледни точки", заяви тя и допълни, че става дума за време, което е било голяма школа и е незабравимо за нея.

"Радвам се, че попаднах в едно такова бурно време, което ми даде много, но и аз му дадох много," отбеляза Милена Милотинова и добави, че се радва задето има шанса и сега да работи в телевизионната журналистка.

Александър Марков също беше удостоен с престижната награда. Той е и първият български журналист, който от място отразяваше войната в Украйна, като неговите репортажи бяха излъчени по 75 световни медии. Но той е отличен и заради множеството референдуми, избори и срещи на върха, които е отразявал.

"Винаги трябва да си подготвен за това, което ти предстои", каза журналистът. Именно това е научил от Димитър Цонев, който по думите на Александър Марков приживе се е подготвял изключително старателно за предстоящи интервюта и предавания.

Пред БГНЕС Александър Марков посочи, че предизвикателствата пред журналистите днес са да се опитат да изровят истината от това море от пропаганда, в което живеем, особено след войната в Украйна. "Особено по жизненоважни теми като Република Северна Македония, за които и БНТ, и БГНЕС буквално милеем и се опитваме да припомним на хората каква е историческата истина. Все по-удобно става тя да се забравя и според мен предизвикателствата пред нас са да се опитваме да напомним на хората, че не е важно колко ти е удобно, а е важно в крайна сметка каква е истината", категоричен е той.