Българо-иранските отношения през погледа на посланик Ангел Орбецов

  • 29.11.2022
  • БТА

Книгата „Българо-иранските отношения от Освобождението до края на 50-те години на XX в.“ на посланик Ангел Орбецов ще бъде представена в Министерство на външните работи днес (МВнР). Това съобщават от Дипломатическия институт към МВнР.

Събитието е по повод 125-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Ислямска република Иран, съобщава БТА.

„Това е един много сериозен изследователски труд на един действащ дипломат, който познава из основи българо-иранските отношения и който беше преподавател дълго време по фарси в Центъра за източни езици и култури“, коментира пред БТА директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова. По думите й, на събитието ще присъстват историци, представители от иранското посолство, дипломати и др.

Според Михайлова в основата си трудът на Ангел Орбецов търси началната дата на българо-иранските дипломатически отношения. „Посланик Орбецов има една теза, подкрепена и подплатена с документи, че вероятно те започват по-рано, отколкото се счита към този момент официално“, допълни тя.

Книгата е дисертационен труд на българския дипломат, който има 36-годишна кариера в МВнР. 

 

 

м.л.