Връчват награди в памет на убитата ирландска журналистка Вероника Герин

  • 29.11.2022
  • БТА
Снимка: БТА

За петнадесети път в Благоевград ще бъдат връчени отличията на журналисти и общественици в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се провежда в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. 

Конкурсът е създаден през 2007 г. по идея на тогавашния председател на Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) в Благоевград д-р Теменужка Любенова, каза за БТА настоящият председател на съвета Магделена Рахова. 

Изключително бяхме впечатлени от отдадеността на Вероника Герин и начина, по който тръгва срещу мафията, като просто върши съвестно работата си на журналист, разказа Рахова. Ирландската журналистка е убита през 1996 г., на 26 юни – Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Убийството на младата журналистка предизвиква вълна от протести в Дъблин, вследствие на което правителството на страната създава специално бюро, което има правомощия да налага запор върху имущество на лица, за които има съмнение, че се занимават с производство и трафик на наркотици, разказа председателят на ОСНВ – Благоевград. Този пример се разпространява и в други страни, както и в България, допълни Рахова. 

„Създадохме този конкурс точно заради това, това ехо да бъде още по-голямо и ние не искаме да умират повече журналисти, просто искаме светът да бъде по-добър. И целта на този конкурс е да кажем едно голямо благодаря на всички журналисти, които съвестно вършат своята работа и които помагат на нас, обикновените хора, да разберем истината за случващото се около нас.“, каза още председателят на ОСНВ в Благоевград. 

Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците“ е създаден от община Благоевград, с подкрепата на посолството на Ирландия в България, по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества. Награждаването е в три категории – печатни медии, електронни издания и документално кино. Председател на журито е директорът на Международната асоциация за борба с наркоманиите Румен Бояджиев. В журито участват още Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, учители, хора от различни сфери на живота.  

„Ние през цялата година следим какво се случва и като новини, виждаме какъв е трудът и на самите журналисти, така че много широк е кръгът на хората, които са в самата комисия. Тази година имаме над 30 номинации в различните раздели. В последните години самият конкурс се разширява, започнахме да включваме и материали, книги, които са писани по отношение на това повдигане на българския дух, на повдигане на духа на нас като европейци, защото според нас най-добрата превенция се прави тогава, когато детето израства, обичайки своето семейство, обичайки своя род и родина, света около себе си. Започнахме да стимулираме и журналисти, работещи в тази посока, разбира се,, много ярко трябва да е тяхното присъствие точно в тази линия.“, посочи Магделена Рахова. 

Сред номинираните и отличените през последните години са и лекари, които дават интервюта по отношение на въздействието на различните наркотични вещества или са ангажирани с лечението на наркозависими, културни дейци и други. 

Церемонията по награждаването в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ е на 30 ноември (сряда), от 11 часа в зала „22 септември“ в Благоевград. Наградите ще бъдат връчени от посланика на Ирландия в България – Н. Пр. Мартина Фийни и от кмета на Благоевград Илко Стоянов. 

 

м.л.