Отиде си работилата в БНР и като пресаташе на МВР Маруся Тошкова

  • 29.11.2022
  • Фейсбук/12plus3theadventure.org
Поклон пред паметта на Маруся Тошкова!

Дъщерята на Марусия Тошкова – Борислава, съобщи във Фейсбук, че майка ѝ е починала на 28 ноември. Съобщението бе разпространено и от Алеста Драганова.

Ето как е цитирано съобщението на Борислава на Фейсбук-профила на Алеста Драганова:

Днес (28 ноември – б. р.), след тежка битка с рядко онкологично заболяване, почина о. з. майор Маруся Тошкова.

Тя работи над 8 години в редакция „Полюси“ на БНР, 14 години в Дирекцията на националната полиция. Била е говорител на Академията на МВР, ръководител на Дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността“ в МВР. Консултант на 15 български и чужди филмови продукции.

Маруся, или за мен просто мама, беше изключително интелигентен, любящ, лоялен, силен и отдаден на доброто човек. Загубата, убедена съм, надхвърля многократно моята лична емоция и вярвам, че с делата си тя остава да живее в сърцата на много хора...

Поклонението ще се извърши на 30.11 от 12:00ч в храм "Св. Седмочисленици".

Очаквам Ви да я изпратим в последния й земен път!

Борислава, или както някои от вас ме помнят - дъщерята на Маруся!

 

СБЖ изразява съболезновния на дъщерята и близките на Маруся Тошкова. Поклон!

В памет на Маруся Тошкова припомняме написаното от нея за блога „Приключението 12+3”, посветен на популярното предаване на БНР:

 
Спомени от отминалото време
 

Маруся Тошкова

 

Обикновен петъчен ден в началото на 90-те години. В пресцентъра на Дирекцията на националната полиция работата върви в обичайния си ритъм. По радиото, както обикновено, звучи „Хоризонт“ – „12+3“. Очакваме да чуем криминалната хроника, която редовно изпращаме от първите дни на предаването, вече почти две години. Телефоните на другите медии звънят непрестанно, колегите искат, естествено, информация, а ние за кой ли път повтаряме, че ще я получат след 15 часа. Така е редно, най-напред по радиото, а после за всички останали. Та те са от пресата и ще я публикуват на следващия ден. Телевизията –  и тя е тежка машина. А на нас ни трябва бързина, оперативност.

Звън на прекия телефон – главният дежурен на ДНП изстрелва: „А да ги видя твоите от радиото сега. Да помагат, има убийство, гоним престъпника.“

Сутринта е открито тялото на млада художничка, убита в дома й. От паркинга пред блока е изчезнал автомобилът й, „Рено 5“, жълто на цвят. По първоначални данни крадецът е извършителят на убийството, който е избягал с колата. Пак по първоначални данни, и то не съвсем сигурни, посоката е Пловдив по магистрала „Тракия“. Свързах се с водещия Чавдар Стефанов с молба да започне криминалната хроника с този случай. Още не са отзвучали последните ми думи,

музиката спря и Чавдар започна: „Извънредно съобщение от Дирекцията…“

Обяви посоката на бягство и цвета колата и помоли слушателите за помощ. Даде и нашите телефони, и телефоните на предаването. Да, но това беше във времената без мобилни телефони. Не разчитахме много, но се надявахме.

В следващите минути, за наша изненада, обажданията започнаха. Оказа се, че „12+3“ има огромна аудитория и десетки верни почитатели намериха начин да съобщят за засечени жълти коли, не само в указания район и не само рено, но… Това беше радостното, хората откликнаха на нашия призив. А Чавдар продължаваше, през няколко минути повтаряше съобщението. След около час издирваната кола беше задържана след Пловдив, край с.Поповица, заедно с избягалия заподозрян.

Оказа се, че слушател на „12+3“ е изпреварен на магистралата преди Пловдив от жълто „Рено“.

Спрял до първия полицейски пост и съобщил. И резултатът не закъсня.

Така завърши нашата съвместна радио-полицейска операция.