Филмът за отличените в конкурса "Светове и цветове"-2021 бе прожектиран в Институт "Сервантес"

  • 30.11.2022
  • СИЖБ
  • Къдринка Къдринова
Мариса Сантос и Георги Митов говорят преди прожекцията на филма на СИЖБ в Институт "Сервантес". Снимка: Къдринка Къдринова

Филмът на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) за връчването на отличията на наградените в конкурса на СИЖБ "Светове и цветове+ за 2021 г., който вече бе представен в СБЖ, бе прожектиран също така и в Институт "Сервантес" на 23 ноември т. г.

Заради пандемичната обстановка през 2020 и 2021 г. нямаше как да се провеждат присъствени церемонии за награждаване, поради което Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) връчи поотделно отличието на всеки награден в тези две идания на конкурса "Светове и цветове", като това бе филмирано и след това монтирано в два филма, всеки за съответната година. От тази година, за Десетото юбилейно издание на конкурса, вече ще има присъствена церемония.

В Деветото издание на конкурса за 2021 г. с почетното отличие "Обединител на култури" бе удостоен и Институт "Сервантес" - по повод 30-годишнината от основаването му и 15-годишнината от стъпването му в България. Ето защо в Института на 23 ноември бе организирана и специална прожекция на филма.

Пред събралите се говориха председателят на СИЖБ Георги Митов и директорката на Институт "Сервантес" в София Мариса Сантос, излазявайки задоволство от успешното сътрудничество помежду си и от успеха на конкурса "Светове и цветове". След това бе прожектиран филмът, чиято продължителност е около един час. Той е в открит достъп и може да се гледа на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=fNbhCZkJp5s

Във филма Мриса Сантос разказва за Институт "Сервантес"-София и коментира наградата "Обединител на култури", присъдена от конкурса "Светове и цветове" на СИЖБ:

"Преди всичко, много благодаря на испаноезичните журналисти в България за оказаната чест – да ни бъде връчена тази награда. Тук е само част от работещите в Институт „Сервантес”-София. Ние сме като семейство, те са сега около мен. Именно членовете на екипа ни са истинските носители на тази награда, защото без техния всекидневен труд, усилия и обич Институт „Сервантес”-София не би могъл да достигне тези 15 години, които навърши през 2021 г. А и централният Институт „Сервантес” не би могъл да развива своите дейности през натрупаните си вече 30 години история.  

Мога само още веднъж да благодаря и да обещая, че ще продължим и занапред да изпълняваме задачите на Института. От една страна, това е преподаването на испански и провеждането на изпита за издаването на сетрификата Dele, както и предоставянето на материали за обучение, каквито по-рано трудно са се намирали. Спомагаме за преодоляването на една по-стара традиция в преподаването, която не е акцентирала върху комуникативните умения. Сега усилията на всички ни, и на учениците, и на преподавателите, изградени през тези години, са насочени към усвояването на един испански, който не е империалистически, а напротив, показва, че това е световен език. И той се говори не само в Испания, но и в още много страни, където има своите особености, своята лексика. Включваме речника, изразите, типични за различни места, където се говори испански.

А що се отнася до разпространението на културата, още от самото начало става дума за културата, сътворявана на испански в нй-широк смисъл. Това означава, че даваме възможност да се опознае не само съвременната, модерната Испания, но също и всички испаноезични страни с техните както съвременни култури, така и  културите на коренните им народи. Институт „Сервантес”-София, както и институтите в другите страни, се придържаме именно към тази нагласа, към този интерес, развивайки съвместни дейности и с посолствата на латиноамериканските страни. Дори когато някои страни нямат пособств тук, както е Колумбия, ние пак успяхме да организираме събития, свързани с културата на тази страна. Организирахме съвместно с посолството на Аржентина и проява в памет на Астор Пиацола.

Също така продължаваме да работим за европеизма. България, както и Испания, е част от културните програми на Европейския съюз. В тази посока работим в сътрудничество с колеги от съответните български институции и от други страни. Това ще продължава да се развива.

Заинтересовани сме освен това в България да се опознае не само испанският, който всъщност е кастилски, но и другите езици в Испания. Те са няколко. С нашите програми в областта на киното и на литературата даваме възможност да се опознае и онова, което се твори на другите езици в Испания – на каталунски, на баски, на галисийски.

Още веднъж много благодаря за вашата подкрепа, за тази награда. Тя ни мотивира да продължим напред с дейностите ни, които сподеяме с нашите приятели българи. Те са много, следват ни и в социалните мрежи, и при проявите ни. Независимо от пандемията, ни подкрепят във всичко."

Сред отличените с "Обединител на култури" в конкурса "Светове и цветове"-2021 г. са също вицепрезидентът Илияна Йотова, Катедрата по испанистика в СУ "Кв. Кл. Охридски", проф. Венко Кънев (посмъртно), живеещият в Еквадор писател и журналист Владимир Стоичков, фоторепортерът Олег Попов.

А сред носителите на журналистическите награди на конкурса са Иглика Трифонова, Христина Тасева, Славен Илиева, Цветелина Йорданова, Айше Сали, Елиана Митова, Константин Мравов, Мария Цънцарова и Добромир Иванов, Милена Димитрова, Магдалена Гигова, Виктория Бояджиева.