В София започва международна конференция срещу езика на омразата

  • 05.12.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

„Stop Hate Speech“ е темата на откриващата се днес у нас двудневна международна конференция. Организатори са Прокуратурата на България и Европейската еврейска асоциация. Вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на правосъдието Крум Зарков са сред гостите, които ще приветстват участниците. Видеопослания ще отправят и от Европейския парламент.

Очаква се да присъстват и главните прокурори на Румъния, Литва, Словения, германската провинция Северен Рейн Вестфалия, Сърбия , върховни прокурори от Словакия, Чехия, Латвия и Естония, висши представители от Албания и Одеска област- Украйна, експерти от „Евроджъст“ и Съвета на Европа и ръководството на българската Прокуратура.

Събитие в подобен формат се провежда за пръв път в България и в него ще вземат участие и висши духовници на четири вероизповедания, общественици и журналисти. За интереса към темата на конференцията говори и фактът, че са акредитирани над 70 колеги от различни медии, а форумът ще може да бъде следен онлайн на You Tube страницата на Прокуратурата.

Очаква се лектор да бъде и фоторепортерът Мариса Рот, носител на наградата „Пулицър“ за отразяването на бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г., провокирани от полицейско насилие над чернокож моторист. Съсекретарят на кампанията за борба с езика на омразата към Съвета на Европа Мено Еттема ще представи „Препоръки на Съвета на Европа относно борбата с речта на омразата”. Доц. Ива Пушкарова ще говори за „Свободата на словото и словото на омразата“;

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза. 

Да припомним, че в края на октомври Дипломатическият институт към Министерството на външните работи организира конференция за борбата с антисемитизма. Тогава от Съвета за електронни медии (СЕМ) съобщиха, че за последните десет години са издадени осем наказателни постановления за език на омразата, като са наложени санкции от 3000 до 10 000 лв.